HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hallå där, Lena Jansson Nordin…

Uppsala ...förhandlingsledare på Hyresgästföreningen som bjudit in de 115 hyresgästerna på Sivia torg i Uppsala som blir bostadslösa när husen som de bor i snart ska rivas till bostadsmöte nästa måndag.
Foto: Niklas Lundengård
Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle

Vad är det som händer?

– Nya ägaren Alma Property har hastigt och utan förvarning sökt och fått tillstånd för att riva fastigheterna för att ersätta dem med hotell, kontor och butiker. 115 hyresgäster blir då bostadslösa.

Läs ocksåSänkt betyg för hyresvärdar i VästsverigeBostadsområde med skylten "Välkommen till Södra Lövgärdet. Victoria Park."

Hur reagerar de som bor i husen?

– För många är det ett trauma. Det är ju deras hem det handlar om. Vissa har bott där väldigt länge. En del är pensionärer.

Vad erbjuds de i ersättning?

Läs ocksåKrav på höjda hyror i region Aros-Gävle

– Fastighetsägaren erbjuder ersättningslägenheter i ett nyproducerat område. Det innebär att det blir fördubblade hyror för dem som slår till. Alternativet är att de får flyttersättning motsvarande en årshyra.

Vad har man som hyresgäst för rättigheter när bostaden rivs?
– Som hyresgäst hamnar man i en svår situation med ett rättsläge som är lite oklart. Besluten i hyresnämnderna har gått åt lite olika håll om vad som är en ersättningsbostad, hur mycket det får skilja i hyra med mera. När det gått vidare till hovrätten har vi förlorat.

Hur ska hyresgästerna på Sivia torg agera?

Läs ocksåVarbergsbo fick värden att åtgärda en rad bristerVägg med flagnad färg.

– Det beror ju på hur omständigheterna ser ut i varje enskilt fall. Men fastighetsägaren är ju angelägen om att få till en snabb lösning och pressar  på så jag tycker hyresgästerna ska pressa tillbaka.

Alltså inte nöja sig med de erbjudanden de fått?

– Det är två parter och jag tycker man ska försöka förhandla till sig så bra villkor som möjligt.

Men att driva det i domstol verkar hopplöst?

– Jag tror att det vid en prövning är osäkert vilket utslag det blir.

Varför har ni bjudit in till bostadsmöte?

– För att hyresgästerna ska få chansen att komma med sina funderingar och för att vi ska kunna berätta vad vi kan hjälpa till med.

Läs också Marcus får 48 kronor för råttor på balkongen – tre trappor upp Hennes dricksvatten är förgiftat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.