HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hållplatser avgör tryggheten

Göteborg Ändrad kollektivtrafik har skapat oro och väckt frågor i både Hammarkullen och Eriksbo. I går fick lokala hyresgästföreningar svar på plats av Västtrafik.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Placeringen av hållplatsen för ersättningsbussarna gör torget i Hammarkullen folktomt. Det ökar otryggheten i stadsdelen. Erik Hedberg från den lokala hyresgästföreningen, närmast kameran, guidar Dick Andersson och Anders Larsson från Västtrafik under gårdagens möte om kollektivtrafik och trygghet.

När spårvägen under flera månader stängdes av för arbeten förra sommaren blev det oroligt runt torget i Hammarkullen. Ersättningsbussarna stannade längre bort, vilket tömde torget på folk och påverkade tryggheten i området.

Risken för nya underhållsstopp i sommar har fått Hammarkullens lokala hyresgästföreningar att skriva brev till styrelsen för Västtrafik. Även hyresgästföreningen i Eriksbo har uppvaktat Västtrafik, bland annat med namnlistor i protest mot indragna direktbussar till stan.

Läs ocksåBarnens kusligaste platser ska hittas - med hjälp av spöken

I går samlade föreningarna till ett gemensamt möte i Hammarkullen. Inbjudna representanter för Västtrafik fanns på plats, liksom områdespolisen, fastighetsägarna genom Bostadsbolaget, Folkets hus och fritidsgården Mixgården.

Det stod snart klart att sommarens planerade avstängning är begränsad till två veckor, samt vissa söndagar. Västtrafik lovade förvarna om tidpunkt via en e-postlista.

Samtidigt bekräftade Anna Petrovski från områdespolisen behoven av åtgärder i området.

Läs ocksåNytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken

– Vi förstår de boende, vi har fått de här signalerna under lång tid. Torget är på något sätt en kritisk punkt. Vi måste få det till en plats där vanligt folk är, få lite ruljangs.

Enligt såväl Västtrafik som polisen rapporteras få incidenter i Hammarkullen. Men de är vanligt förekommande i praktiken, enligt både boende och andra som verkar i stadsdelen. Anders Larsson, trygghets- och säkerhetsansvarig på Västtrafik, efterlyste ökat samarbete för att motverka destruktiva krafter.

– Västtrafik är väldigt beroende av andra instanser – Trafikkontoret, hyresgästföreningar, bostadsbolag – för att få till den här tryggheten. Vi är jätteintresserade av att bli kallade till trygghetsvandringarna, sade han och blev omgående inbjuden till nästa tur på torsdag.

Läs ocksåGrannen intill: Katharina behöver inte drömma sig bort

Men för invånarna i Eriksbo innebar mötet tråkiga besked. Direktbussarna är och förblir borta, enligt trafikutvecklare Dick Andersson. I stället är det byte i Hjällbo som gäller.

– Frågan har varit uppe hos vår ledning. Men man är inte beredd att ändra på det, utan man vill följa utvecklingen och se vad som händer. Så det planeras inga förändringar i Eriksbo, sade han.

Enligt den lokala hyresgästföreningen hade det räckt att låta en av de båda passerande expressbussarna, blå eller orange, stanna till vid en hållplats i Eriksbo. Det skulle kosta fyra minuter. Cvetanka Colic från föreningen är djupt besviken.

– Det är fruktansvärt. Det känns precis som om det absolut inte går att göra något åt den här saken. Vi kan ju inte hitta någon lösning om de inte samarbetar med oss, säger hon.

Läs också Så många har flörtat och blivit tillsammans med sin granne Punka och osmord kedja – på cykelverkstan får grannarna hjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.