Annons

Halvering av nya lägenhetsbyggen

Nyheter ​5 400 lägenheter började byggas i landet under det första halvåret i år. Det är en halvering jämfört med samma period i fjol, men behöver inte betyda att byggandet har mattats av. Än.
Ungefär 7 000 extra bostäder började nämligen byggas strax före årsskiftet, enligt uppskattningar från Statistiska Centralbyrån, SCB. Orsaken var att många byggherrar skyndade på byggstarten för att få del av de generella bostadssubventionerna, som togs bort den 1 januari.
– Så det är svårt att säga om bostadsbyggandet totalt har ökat eller minskat, säger Agneta Löfgren på SCB.
Men förutom att subventionerna försvann, kan ökade byggkostnader och brist på arbetskraft göra att bostadsbyggandet minskar framöver.
 
De regionala skillnaderna är stora. Medan Jämtlands, Västernorrlands, Kalmar och Södermanlands län inte redovisade några påbörjade byggen av flerbostadshus alls under första halvåret, startades tusentals lägenhetsbyggen i Stockholms och Västra Götalands län.
I Skåne däremot, påbörjades bara 288 lägenheter, jämfört med 2480 under samma period i fjol.
Styrelsen för Malmös kommunala bostadsbolag MKB var också tveksam när man nyligen beslutade om byggstart för två stora byggprojekt i Västra hamnen och Limhamn.
– Det är oroande att produktionskostnaderna sticker iväg. Det finns ju en smärtgräns när vi inte längre kan komma fram till rimliga hyror, men än så länge bygger vi enligt planerna, säger Susanne Rikardsson, strategichef på MKB.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.