Annons

Halvtid i saneringen av Stäven

Visby PCB-saneringen av kvarteret Stäven i Visby går under jord. Nu grävs förorenad mark bort närmast fasaderna vilket påverkar hyresgäster med uteplatser.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

Gotlandshems sanering av miljögiftet PCB i kvarteret Stäven inleddes för två år sedan. När husen byggdes i början av 1970-talet användes en fogmassa med det giftiga materialet mellan fasadplattorna. Det ska nu tas bort tillsammans med de föroreningar som kan finnas i marken. 

Saneringen har nu kommit halvvägs efter att det ovan mark är klart. Nu pågår arbetet att ta bort det giftiga fogmaterialet under mark och förorenade jordmassor närmast fasaderna. Markjobben inleddes i våras och drogs igång igen i september efter sommaruppehållet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi arbetar fram till april och tar uppehåll på sommaren för att inte störa de boende, säger grävmaskinsten André Linde.

Hittills har grävarbetet klarat av sju av de totalt 23 husen i kvarteret. Men det handlar inte bara om att gräva.

Annons

– När vi grävt så ska vi skicka jordprover på analys, sedan ska vi vänta på resultatet och sedan ska fogarna bytas och målas, förklarar André Linde.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

För de boende med uteplats betyder saneringen att en del av planteringarna kan försvinna. På ett par platser har pallkragar satts upp dit några hyresgäster flyttat sina växter.

– Min uteplats påverkas inte så mycket, de gräver bara bort jorden närmast huset och där har jag inte så mycket planterat. Jag tycker det är bra att det blir av nu, säger hyresgästen Jörgen Ahlqvist.

Annons

Arbetet med saneringen kommer att pågå fram till 2019 och beräknas kosta Gotlandshem cirka 20 miljoner kronor.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"
Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.