HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Haninge Bostäder sänker inkomstkrav

Haninge Personer med låga inkomster är vinnare när Haninge Bostäder sänker kraven för att få en lägenhet. Tidigare har bland annat Svenska Bostäder och Botkyrkabyggen sänkt kraven. Men privatvärden D.Carnegie har inga planer på att gå samma väg.

Det pågår en förändring när det gäller hur mycket hyresgäster ska ha i inkomst för att bli godkänd av värden och få en bostad. Det vanligaste kravet har länge varit att du ska tjäna tre gånger så mycket som hyran, men nu sänker allt fler bolag kraven.

År 2015 sänkte Stockholmsbolagen Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa inkomstkravet. Under 2016 hängde Botkyrkabyggen på och nu basunerar Haninge kommun ut att det kommunala bolaget Haninge Bostäder också sänker sina krav.

Läs ocksåBotkyrkabyggen sänker inkomstkrav

Meeri Wasberg, (S), kommunstyrelsens ordföranden är nöjd med förändringen som hon menar handlar om att städa upp med ett föråldrat synsätt att de med låga inkomster är slarviga med pengar.

– Det finns givetvis en liten risk att människor med lägre inkomst har svårare att betala hyran, men min erfarenhet är att de med låga inkomster oftast är bra på att betala hyran, säger hon.

Annons

Förslaget kom från Nafi Cilgin (V) gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge kommun, och med stöd av bland annat S så har Haninge Bostäder röstat igenom förändringen.

Läs ocksåKommunala bostadsbolag sänker inkomstkraven

– Vi tyckte det var alldeles för svårt för ungdomar och de med låga inkomster att klara kraven och förhoppningsvis blir det lättare nu, säger Nafi Cilgin, som hoppas att fler kommuner och privatvärdar i Haninge också sänker sina krav.

Conni Alkelöw, regionchef D.Carnegie, Haninge med 1 100 lägenheter i Jordbro, säger att bolaget kräver att deras hyresgäster ska ha en inkomst som är tre gånger så hög som hyran.

– Vi har inte haft uppe frågan om att sänka kravet, säger han.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

De nya kraven innebär att när hyran är betald ska en ensamstående ha minst 4 734 kvar per månad när hyran är betald. Sambos eller gifta ska ha minst 7 820 kronor kvar när hyran är betald.

Den som söker en ungdomslägenhet och inte klarar inkomstkraven kan godkännas ändå om personen har någon som går i borgen.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.