HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunala bostadsbolag sänker inkomstkraven

Stockholm Stockholms allmännytta sänker inkomstkraven på hyresgästerna. Frågan är om de privata fastighetsägarna nu hakar på. Fastighetsägarnas vd Billy McCormac är försiktigt positiv.

Från och med årsskiftet tas kravet på en månadsinkomst, som är minst tre gånger så hög som hyran bort. De nya reglerna gäller Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa.

Helt kravfritt blir det dock inte, detta eftersom bostadsbolagen ser att helt slopade inkomstkrav skulle medföra en ökad risk för inkassokrav, hyresskulder och vräkningar. När hyran är betald ska en ensamstående ha minst 4 680 kronor i månaden kvar att leva på, ett sammanboende par 7 732 kronor, det vill säga kronofogdens existensminimum.

Läs ocksåHyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol

Effekterna av de nya reglerna ska utvärderas under 2016. Frågan är nu om de privata bostadsbolagen hakar på. Deras intresseorganisation Fastighetsägarföreningens vd Billy McCormack är försiktigt positiv.

– Nu får vi följa utvecklingen och utvärdera stadens försök. Det handlar också om hur våra medlemmar förhåller sig. Det kan finnas behov för att modernisera regelverket – inte minst för att öka rörligheten. En annan sak kan vara vilka inkomster vi talar om. Historiska eller framtida? Det kan vara en sak att se över, säger Billy McCormac och avslutar.

– Jag tror att alla är måna om att rörligheten ökar och att det samtidigt finns en trygghet både för hyresgäster och hyresvärdar. Det är en intressant fråga, men vi får ta det i rätt takt. Men visst står det på dagordningen absolut.

Läs ocksåHyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp

Hyresgästföreningen region Stockholm välkomnar de sänkta inkomstkraven.

Läs också Misstänkt svartuthyrare uppsagd – avslöjades av Instagrambilder på solnedgång och grönkål Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.