Annons

Här anmäls flest lägenhetsinbrott

Nyheter Antalet anmälda lägenhetsinbrott har ökat med 9 procent. I Stockholmsområdet är anmälningarna vanligast. "Inte sällan färdas gärningsmän med tunnelbana", säger polisen. TOPPLISTA: Kommunerna med flest anmälningar.
Foto: tommaso79

Antalet anmälda bostadsinbrott ökar. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Och det är lägenhetsinbrotten som sticker ut, där är ökningen hela 9 procent.

Hem & Hyra har granskat siffrorna och jämfört anmälda inbrott med antalet lägenheter i varje kommun. Då finns det en kommun som sticker ut. Aneby i Jönköpings län har absolut högst antal anmälda lägenhetsinbrott i förhållande till antalet lägenheter (se topplista längst ner i artikeln).

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men eftersom det handlar om en ganska liten kommun är det svårt att dra några slutsatser. För hela 2017 rör det sig om totalt elva anmälda inbrott. Det gör att eventuella felkällor får stort genomslag. Till exempel kan det finnas flera anmälningar för en lägenhet, vilket det finns i åtminstone ett av fallen och enligt den lokala polisen är problemen med inbrott inte särskilt stora.

– Vi har inte gjort några särskilda insatser så på så sätt är det inget speciellt utsatt kommun, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen region öst.

De sex nästkommande kommunerna på topplistan ligger samtliga i Stockholmsområdet, och där är antalet anmälda lägenhetsinbrott desto fler. Flest inbrott i förhållande till antalet lägenheter anmäldes under 2017 i Danderyd.

Annons
Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

– Det går i perioder och nu senast har vi haft rekognosering av gärningsmän i anslutning till lägenheter i Mörby Centrum, säger Per Åkermark, operativ samordnare vid lokalpolisområde Täby, som innefattar Danderyd.

– Inte sällan färdas gärningsmän i anslutning till tunnelbana, vilket förekommer både i Mörby och Danderyd. Det går snabbt att ta sig till lägenhetskomplex och det går snabbt att ta sig därifrån.

Hur får tjuvarna med sig stöldgods i kollektivtrafiken?
– Gärningsmän tar ofta med sig sådant som är lätt att bära, i ryggsäckar, väskor eller rentav i fickorna. Det är sådant som är lätt att bära med sig och lätt att avyttra, gods som är lätt att skicka till utlandet, säger han.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Några exempel är smycken och elektronik, som surfplattor eller mobiltelefoner. Att skydda sig som hyresgäst är inte alltid så lätt, men Per Åkerman ger några tips för den som bor i lägenhet.

Annons

– Det gäller att ha en bra säkerhetsdörr med bra lås. Är det så att man bor på bottenvåning så är det bra att få det att se ut som att någon är hemma. Ha det upplyst i lägenheten och ha kanske radion på.

Att ha kontakt med grannarna och hålla utkik efter misstänkta personer är också en bra metod att förebygga brott, säger han.

Fakta: Här anmäldes flest lägenhetsinbrott 2017

Vi har jämfört antalet anmälda lägenhetsinbrott under 2017 med antalet lägenheter per kommun. Antalet lägenheter är beräknat den sista december 2016. Längst upp i tabellen kan du välja län.

Källa: Brå, SCB. Bearbetning: Hem & Hyra.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.