Annons

Här är hyran oförhandlad

Jönköping När du flyttar in som första hyresgäst i nyproduktion, är det är inte självklart att hyran är förhandlad. Men den kan prövas.
,

Jakob Hansson har bott ungefär ett år på Vallen, ett av Växjöbostäders nya kvarter. Att hans hyra inte är förhandlad med Hyresgästföreningen kom lite som en överraskning.

Han är inte ensam om att inte känna till att hyran är ensidigt satt av hyresvärden. När Hem & Hyra ringer runt visar det sig att nio av elva uppringda hyresgäster inte känner till att hyran inte är förhandlad. Inte heller känner de till att hyran kan prövas i hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Nej, det visste jag inte heller, säger Jakob Hansson.

– Det är ju väldigt dyrt och vi ska flytta så fort vi hittar något annat. Vi betalar över 10 000 kronor och då är det ingen parkering.

Det byggs en hel del hyreslägenheter i Smålandslänen Jönköping, Kronoberg och Kalmar. Både de kommunala bostadsbolagen och privata aktörer är med i byggandet. Oftast kommer värden och Hyresgästföreningen överens om vilken hyra de kommande hyresgästerna ska ha. Men det händer att det inte går att enas, och då har bolaget rätt att sätta en egen nivå på hyran.

Läs ocksåPilotprojektet som ger sänkt hyra - men bara i början

Varför förhandlar ni om nyproduktion när hyresvärden ändå kan sätta hyran utan er?

– För hyresvärden är det en säkerhet att hyran är förhandlad. En egensatt hyra, som vi kallar det, har hyresgästen rätt att pröva i hyresnämnden och då kan den bli betydligt lägre. Som fastighetsägare tar man en rätt så stor risk på sin investering, säger Dennis Nilsson, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Sydost.

Annons

– Samtidigt är det för hyresgästen en kontrollerad hyra, vi står för konsumentskyddsintresset. Egensatt hyra har prövats i hyresnämnden ett fåtal gånger i landet, men aldrig i Småland. Om ett sådant fall skulle dyka upp, så hjälper vi våra medlemmar att driva frågan, säger Dennis Nilsson.

Läs ocksåSamarbete ska pressa ner hyrorna på Berga äng

Vi har ringt runt i en fastighet med egensatt hyra och det finns intresse att få hyran prövad. Är ni för passiva i detta?

– Vi jobbar inte så. Vi förhandlar kollektivt, alltså inte bara för medlemmarna, och vi ser på fastigheten utifrån de förutsättningar som finns. Oftast kommer vi överens men om vi inte gör det så är vi inte aktiva på det sättet. När vi förhandlar hyran så är det ju ingen som bor där, det är inflyttningshyror. Därför går det inte ut någon information till våra medlemmar som det gör vid ombyggnationer till exempel, säger Dennis Nilsson.

Svårigheter att enas

I Kalmar kommer Hyresgästföreningen överens med Kalmarhem om nyproduktionshyror. Men med Fastighetsägarna tar det ofta stopp.

Senaste tre åren har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR i Kalmar bara enats två gånger om hyran vid nyproduktion medan de med Kalmarhem kommer överens.

Annons

– Kalmarhem vill undvika topphyror och ligger på en rimlig nivå i sina kalkyler. Vi kommer överens med de privata fastighetsägare i Kalmar som vi förhandlar med direkt men inte med Fastighetsägarföreningen. De vill ha bruksvärdeshyror, vilka blir så höga att vi inte kommer överens för det motsvarar inte bruksvärdet på orten, säger Dennis Nilsson, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Sydost.

Magnus Björnstedt förhandlar åt Fastighetsägarna GFR i Kalmar:

– Man har inte velat underteckna de förslag som vi har lämnat. Visst kan man alltid pröva hyran men vi anser att de hyror vi presenterat ryms inom bruksvärdet på orten. Varje enskilt projekt har vi presenterat och velat komma överens om, säger Magnus Björnstedt.

Läs mer:

Svårt att sänka hög hyra i nya hus

Fakta: Egensatt hyra

Exempel där hyran för nyproduktion är ensidigt satt av värden:

Vallen i Växjö, 60 lägenheter.

Forskaren i Växjö, 112 studentlägenheter.

Valnötsträdet i Kalmar, 25 lägenheter.

Videt i Kalmar, 19 lägenheter.

Mältaren i Kalmar, 13 lägenheter.

Rapsen i Kalmar, 270 lägenheter.

Läs också Örebro kommun vill ha lägre hyror på nyproduktion Mindre plånbok men högre hyra Politikern: ”Bygg mer blandat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.