Annons

Örebro kommun vill ha lägre hyror på nyproduktion

Örebro Hyresvärdar som vill bygga nytt - måste garantera att hyran hålls nere. Det är Örebro kommuns nya förslag för att försöka få fram nya lägenheter med rimliga hyror.

Byggandet har tagit fart i Örebro. Bland annat för att kommunen kortat handläggningen från byggförslag till första spadtag i den så kallade Örebromodellen.

Men. Det som byggs är dyrt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Många normalinkomsttagare har inte råd att bo i nybyggt, säger Björn Sundin, S, som är kommunalråd över stadsplanering och samhällsbyggnad i Örebro.

Därför ser man tillsammans med en privat hyresvärd över de sista detaljerna om hur mark för nyproduktion ska kunna villkoras, för att på så sätt få ner hyrorna i nybyggt.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Vissa tomter kommer att vilkoras genom att man måste hålla nere hyran. Nu diskuterar vi den exakta formuleringen av juridiken för att det ska hålla över tid när marknaden ser annorlunda ut. Det finns olika varianter, och även om det blir olika för olika lägenheter, så kommer vi försäkra oss om att det blir rejäl skillnad mot den hyra som annars skulle satts, säger Björn Sundin.

I de räkneexempel som gjorts ser man att hyrorna kan bli cirka 2000 kronor lägre på en lite större lägenhet.

– Det är fortfarande inte billigt, men det blir ändå en väsentlig skillnad mot i dag, säger han.

Annons

Hur mycket verklighet är det här förslaget?

– Nu kan vi våga säga att detta blir verklighet. Under den tidiga våren ska vi presentera en lösning där vi pekar ut några tomter och så får den som vill anmäla intresse. Det är mer detaljer som diskuteras nu. Men vi känner oss trygga i att vi kommer att lyckas.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"
Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.