Annons

Inflyttade i nybyggt tjänar mer

Göteborg Hyresgäster i nybyggda lägenheter i Kvillebäcken och Kviberg har högre inkomst än andra i samma stadsdel, visar Hem & Hyras granskning.

”Är det verkligen rimligt med så höga hyror?” Det är en vanlig kommentar när ett nytt bostadsområde invigs, och det står klart hur dyrt det blir att bo i de nya hyresrätterna.

Nu har Hem & Hyra undersökt inkomsterna hos alla boende i två stora hyreshus, ett i Kvillebäcken och ett i Kviberg, för att se om de höga hyrorna också styr vilka som flyttar in.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Siffrorna visar tydligt att alla inte har råd med – eller vill betala – de höga hyrorna. I båda fallen är medianinkomsten klart högre än i stadsdelen i stort.

En av dem som trots hyresnivån valde att flytta till Kvillebäcken är Johanna Andersson. I vintras behövde hon en ny bostad, och eftersom kötiden för nyproducerade lägenheter ofta är kortare räckte hennes fem år på Boplats till en etta nära Vågmästareplatsen. För den får Johanna betala runt 7 500 kronor i månaden, men då ingår också parkering i källaren under huset.

Annons

– Jag trivs verkligen jättebra! Det är nära till allt, men ändå inte mitt inne i smeten. Det enda dåliga är väl trafiken på gatan utanför, och så hyran. Men lägenheten är å andra sidan toppenfin, berättar hon.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Johanna säger att hon inte tänkt så mycket på vilka hennes grannar är, men konstaterar ändå att man inte ser särskilt många barnfamiljer eller pensionärer i det nybyggda området.

– Känslan är att det är många unga vuxna, folk som jobbar men ännu inte har barn, säger hon.

Pedram Kouchakpour är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region västra Sverige. Han tror att de krav på en hög inkomst som de kommunala bostadsbolagen hittills praktiserat är en viktig förklaring till varför inkomsterna generellt är högre hos nya hyresgäster i Kville och Kviberg.

Annons
Läs ocksåTrodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronorEn man i Luleå trodde han blivit uppsagd och flyttade ut - men glömde meddela värden.

– Inkomstkraven har ju styrt vilka som har haft möjlighet att söka de här lägenheterna, säger han.

LÄS MER:

Fakta: Så gjorde vi

Vi valde ut två nybyggda hyreshus som båda förvaltas av kommunens bostadsbolag: ett i Kville och ett i Kviberg.
I Kville var medianinkomsten för de boende i det nybyggda huset 24 925 kr/månad. Det kan jämföras med snittet för primärområdet ”Kvillebäcken” på 18 802 kr/månad.
De nyinflyttade i Kviberg hade en medianinkomst på 18 733 kr; att jämföra med siffran för ”Gamlestaden” på 16 382 kr/månad.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.