Annons

Här är städerna med lägst andrahandshyra

Nyheter Andrahandshyran mer än dubbelt så dyr i landets dyraste stad jämfört med den billigaste. Det visar statistik från Blocket som Hem & Hyra tagit del av. Årstiderna påverkar också hyresnivån.
Lätt att få tillbaka överhyra. Ett andrahandsavtal undertecknas bakom växande staplar av mynt.
Foto: Pixabay/montage

Stockholm är landets dyraste stad att hyra i andra hand. 11 500 kronor var medianpriset för en andrahandslya i huvudstaden i juni i år, mer än dubbelt så dyrt som i Ronneby där du kunde hyra en lägenhet för i snitt 4 750 kronor i månaden. Det gick att bo nästan tre månader i Ronneby till priset av en månadshyra i Stockholm enligt statistik från annonssajten Blocket.

Sett till hela landet låg medianhyran i juni på 8 205 kronor i månaden, en ökning med 205 kronor jämfört med året innan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Generellt stiger priserna vid större enskilda händelser som midsommar, Way out west i Göteborg och även semestermånaderna bidrar till att pressa andrahandshyrorna uppåt under en tid.

Annons

– Det finns flera faktorer som kan spela in här. Generellt kan vi se att attityden till andrahandsuthyrning förändrats de senaste åren där fler fått upp ögonen för andrahandsuthyrning. Både att hyra och att hyra ut. Sedan spelar ekonomiska faktorer in på bostadsmarknaden, såsom ränteläget och hur marknaden ser ut för att sälja och köpa bostäder. Är det trögt på köp och säljsidan vänder sig fler till andrahandsuthyrningen. Likaså påverkar speciella event och högtider statistiken. Storstäderna är de som framförallt driver upp hyresnivån oavsett tidpunkt på året, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Dyrast blir det framåt hösten under september och oktober, då går priserna upp mellan fyra och fem procent. De billigaste månaderna för andrahandslägenheter är januari och augusti då hyrorna kan backa med så mycket som nio procent.

Annons
Läs ocksåEndast sex prövade ärenden efter nya andrahandsreglerna

– Hyresnivån hänger tätt samman med utbudet som under augusti går upp rejält för att gå ned under september och oktober. Skolstart för högskolor och universitet och jobbyte är faktorer som troligen spelar in här. Även i januari kan vi se att utbudet gick upp rejält både 2018 och 2019 på andrahandsmarknaden med en något lägre hyresnivå till följd den månaden jämfört resten av året, säger Tero Marjamäki.

Fakta: De fem dyraste städerna
Stad Median månadshyra
1. Stockholms stad 11 500 kronor
2. Kungsbacka 9 850 kronor
3. Ystad 9 550 kronor
4. Helsingborg 9 125 kronor
5. Uppsala 8 000 kronor
Fakta: De fem billigaste städerna
Stad Median månadshyra
1. Ronneby 4 750 kronor
2. Skara 4 850 kronor
3. Lindesberg 5 100 kronor
4. Örnsköldsvik 5 287 kronor
5. Enköping 5 700 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.