Annons

Idrott bäst där barnen bor

Västerås Om inte barnen kommer till idrotten får idrotten komma till barnen. Det är tanken bakom en satsning på spontanfotboll ute i bostadsområdena som Mimer i sommar genomför i sju stadsdelar i Västerås i samarbete med sex lokala fotbollsföreningar.

På nya konstgräsplanen i Bäckby springer syskonen Honja och Benjamin skrattande omkring och leker med varsin boll.

– Barn behöver ett intresse för att det vardagliga livet ska fungera. Det kan hindra dem från att ta dåliga beslut, säger mamman Hanna Mahmoudi som står vid sidan om och tittar på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som alla fredagskvällar under sommaren är det spontanfotboll i organiserad form på fotbollsplanen mitt i området.

Ett gäng unga ledare från den unga föreningen Bäckby United finns på plats för att se till att allt fungerar.

– Det här är exakt vad som behövs här i Bäckby. Folk som träffas, spelar fotboll och har roligt tillsammans. Nu har vi också fått förutsättningarna, säger Ali Alkhamasi och pekar ut mot den gröna, nylagda konstgräsmattan.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

När Bäckby United startade 2017 var fokus att skapa ett nära och billigt alternativ hemma i bostadsområdet för barn och ungdomar som inte sökt sig till de etablerade föreningarna i stan.

Annons

– Idrott är bästa sättet att arbeta socialt på. Alla mår fysiskt bra av att röra på sig. Dessutom får man lära sig att respektera andra, hålla tider, och sådana saker, säger ordföranden Hussein Qasim.

Alla som kommer till fredagskvällarnas spontanfotboll eller andra aktiviteter som Bäckby United anordnar är inte ens intresserade av fotboll.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Många kommer hit ändå för att få vara delaktiga.

Fredagsfotbollen har lockat ett 20-tal deltagare som delats in i fyra lag för spel på två planer, en för de yngre och en för de äldre. Många föräldrar har kommit förbi och tittat på en stund.

– Det här ett tryggt ställe för barnen att vara på, konstaterar Hussein Qasim.

Annons

Kommunala bostadsföretaget Mimer utgick från forskning om hinder för barns idrottande när man bestämde sig för att göra en sommarsatsning på spontfotboll ute i stadsdelarna.

– Barn tar sig i dag inte så långt på egen hand, det är dyrt att idrotta och det krävs engagerade föräldrar. Alldeles för många barn och ungdomar kan därför inte ta del av det utbud som finns, säger kommunikationschefen Maria Eberhardsson

Gratis, nära och enkelt är ledorden för aktiviteterna som Mimer genomför tillsammans med sex fotbollsföreningar.

– Vi är oerhört glada att föreningarna valt att engagera sig. Det har gått jättebra, säger Maria Eberhardsson.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.