Annons

Här kommer Vivallas ambassadörer

Örebro Äntligen! I förra veckan bildades en grupp med 12 ungdomar i Vivalla som kommer ta lite extra mycket hand om sitt bostadsområde: Vivallas ambassadörer.
Foto: Zeljko Ilic
Den nystartade gruppen "Vivalla Hyresgästföreningen Ambassadörer".

Hyresgästföreningen driver sedan 2009 ett populärt och framgångsrikt projekt i Markbacken tillsammans med boxningsklubben och Brukets skola: Markbackens ambassadörer.

Det är ungdomar som med hjälp av mobilkamera laddar upp bilder på en speciell sida på Facebook. På så sätt försöker de se till att området är rent och snyggt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det är Hyresgästföreningens Zeljko Ilic som är initiativtagare till ambassadörerna och efter flera försök har han fått ihop en ny grupp ungdomar som vill engagera sig i sitt bostadsområde. Men den här gången i Vivalla.

– Jag försökte genom skolan och genom föreningar, men det gick inte. Jag vet inte varför. Men så fick jag tag i en kille som är med i en förening som har många kontakter. Så jag gick runt i Vivalla centrum och berättade om vi fick ihop tolv stycken på bara några timmar. Det känns jättekul, berättar Zeljko Ilic.

För närvarande är det tio killar och två tjejer, men han tror att det snart kommer bli fler. Trots att gruppen just bildats är det full aktivitet. På en vecka har 12 bilder lagts upp med allt från skräpiga återvinningscentraler till klotter.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Och just klottret är en viktig del. I Markbacken har ambassadörskapet fått skadegörelsen minskat markant, enligt Zeljko Ilic.

– Istället för att börja med klotter och skadegörelse får ungdomarna ta hand om det. Det blir ombytta roller. Det är inte lika roligt att klottra eller ha sönder när man själv eller ens kompis samtidigt är den som går runt och försöker hålla ordning. För på det här sättet får ungdomarna en känsla för sitt bostadsområde. Att det är viktigt och att man måste ta hand om det själv, för det gör ingen annan. Tanken är att de ska gå runt i området och rapportera saker som behöver åtgärdas och att Öbo och kommunen sedan fixar det, säger han.

Och ryktet om Markbackens ambassadörer hade spritt sig. När Zeljko Ilic gick runt i Vivalla centrum för att se om någon ville vara med, visste många direkt vad det handlade om ”Hyresgästföreningen – det är nu som har Markbackens Ambassadörer?”.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Jag är väldigt optimistisk kring den här gruppen. De började jobba direkt och lägga ut bilder och Öbo nappade på idén direkt.

Annons

Hyresvärden Örebrobostäder är positiva till engagemanget.

– Rent konkret innebär det att vi får fler som hjälper till att ta ansvar för att området är helt, rent och snyggt. Vi tycker dessutom att det är jättebra att man utnyttjar olika sätt att kommunicera där Facebook är en naturlig kanal för många i dag, säger Ann Hermansson Alm som är Öbo:s distriktschef i Vivalla.

Hem & Hyra har försökt att få få en intervju med någon av ungdomarna men utan att lyckas.

Läs också Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.