Annons

Härnösandshus förlorade hyrestvisten

Härnösand Det blir ingen hyreshöjning för fem hyresgäster på Skeppar Karls gränd. Hyresnämnden har beslutat att inte godta höjningen.
Under så många år att Siv Sjödin inte riktigt kan komma ihåg, har hon vägrat godkänna Härnösandshus hyreshöjning.
 
– Jag har överklagat så många gånger att det till slut kändes nästan meningslöst. Jag trodde knappt att det var sant när vi äntligen fick rätt, säger Siv Sjödin.
 
Eftersom det inte finns någon förhandlingsordning mellan Hyresgästföreningen och Härnösandshus måste varje hyresgäst själv antingen överklaga eller gå med på de förslag som bolaget kommer med. De flesta går med och det har varje år blivit precis som Härnösandshus föreslagit.
 
– Men eftersom vi inte har möjlighet till insyn är det omöjligt att säga om höjningarna varit skäliga eller inte. Därför har jag alltid överklagat, menar Siv Sjödin.
 
Niclas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen, är nöjd över Hyresnämndens beslut.
 
– Det här visar att det helt enkelt inte går att höja hyrorna om majoriteten går emot det.
 
Härnösandshus vd Bertil Wiklund avböjer att kommentera ärendet.
 
Fakta: I husen på Skeppar Karls gränd finns fem likadana tvåor. Eftersom fyra av de fem hyresgästerna inte accepterade hyreshöjningen ansåg Hyresnämnden att höjningen var oskälig. Hyresgästerna slipper nu betala drygt 2 600 kronor för 2007 och 2008 som höjningen annars skulle ha inneburit. Det är första gången som enskilda hyresgäster har fått rätt gentemot Härnösandshus AB i den här typen av hyresärenden.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.