HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hede förbereder boende för flyktingbarn

Jämtland Härjedalen planerar för nytt boende till ensamkommande barn och ungdomar. Planerna är att ett av hyreshusen på Postgränd i Hede ska användas till ändamålet, skriver Länstidningen.

– Det behövs fler boenden då efterfrågan är stor. Vi har informerat Härjegårdar men innan upphandlingen kan starta inväntar vi ett politiskt beslut, säger Lars-Göran Fredriksson, vid kommunens socialförvaltning, Länstidningen i Östersund.

Beslutet ska tas vid socialnämndens nästa möte vilket är den 29 september. Det mesta talar för att nämnden ställer sig positiv till planerna.

– Huset har varit aktuellt tidigare, men den gången kunde vi lösa boendet genom att öppna i Ytterhogdal. Vi har i snitt två aviseringar i veckan vilket innebär att vi behöver utöka, säger Lars-Göran Fredriksson.

Det som för några år sedan rivningshotade huset har under våren och sommaren renoverats och är inflyttningsklart. Dock ska installation av brandlarm ordnas innan det kan användas för ett HVB-hem. (hem för vård eller boende, enligt Socialstyrelsens föreskrifter).

Huset på Postgränd kommer att ha plats för tretton ungdomar. Kommunen ska också anställa nio personer.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Boendet blir det sjätte i Härjedalen. I Ytterhogdal håller man just på att starta upp och sedan tidigare finns tre bonden i Sveg och ett i Hede. På HVB-hemmen bor ensamkommande barn och ungdomar. De är i åldern 14-17 år. Ungdomarna är placerade av socialtjänsten som också utreder ungdomarnas behov. Socialtjänsten planerar därefter tillsammans med ungdomen själv, ungdomens gode man samt personal på boendena för att ungdomen får det stöd han eller hon behöver.

Personal finns tillgänglig dygnet runt. Dessa är också kontaktpersoner för ungdomarna. Ungdomarna får stöd av dem på olika sätt. Det kan vara vid läxläsning, när man lär sig laga mat eller i kontakten med bland annat föreningar.

Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Nästa år fördelas 7500 flyktingar – så många tar din kommun emot Asylsökande orsakade brand – Migrationsverket får betala Jakten på en adress – här är människorna som betalar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.