HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Asylsökande orsakade brand – Migrationsverket får betala

Nyheter Den asylsökande mannen orsakade en brand i lägenheten. Under lång tid har fastighetsägaren och Migrationsverket varit oense om vem som egentligen ska stå för notan. Nu har hovrätten avgjort – vilket kan vara dåliga nyheter för myndigheten.

På pappret kan det se enkelt ut. Det råder inget tvivel om att den asylsökande mannen för fyra år sedan orsakade en brand på grund av vårdslöshet.

Det är också ren fakta att lägenheten i Kristianstad hyrts ut till Migrationsverket, som i sin tur erbjudit den till mannen.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Ändå har ärendet som nu avgjorts i hovrätten skapat huvudbry: vem ska egentligen betala de 26 000 kronor det kostat att reparera lägenheten?

I vanliga fall är det personen som har hyreskontraktet som får betala fastighetsägaren om en skada uppkommit genom oaktsamhet.

Men Migrationsverket har ju inte bott i lägenheten – och samtidigt saknar asylsökande personer besittningsskydd, vilket inte gör dem till vanliga hyresgäster enligt lagens mening.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"
Dåligt besked för Migrationsverket

Med dagens lagstiftning är det med andra ord inte glasklart hur man ska tolka, berättar Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons

– Frågeställningen blir om det här ska ses som en andrahandsupplåtelse, och då är det den som hyr ut som ska ersätta skadan.

I slutändan bestämde rätten att notan trots allt ska hamna hos Migrationsverket. Något myndigheten motsätter sig, då de inte vållat branden och inte anser sig ha samma ansvar som den boende.

Läs ocksåKastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning

Domslutet kan innebära dåliga nyheter för Migrationsverket. Flyktingkrisen 2015 gav upphov till en våg av asylsökande i akut behov av boende – och nu vill många av dem som hyrt ut till myndigheten ha betalt för slitage.

Enligt Hem & Hyras uppgifter kan det röra sig om många miljoner kronor.

– Den här frågan kan bli aktuell i flera fall. Det finns ett antal tingsrättsprövningar mot Migrationsverket vad jag känner till, säger Johan Candler.

Varför går det inte att rikta skadeståndet mot mannen som bott i lägenheten?

Annons

– Det är en annan fråga om Migrationsverket i sin tur ställer skadan mot den som vållat den. Det är inget som prövas här.

Senast i slutet av veckan måste Migrationsverket ha överklagat domen, om den ska prövas i en sista instans.

– Det är nästan så att man hoppas att det överklagas till Högsta domstolen, så att man får bättre vägledning hur lagtexten ska tolkas.

Läs mer om skador i asylboenden i Hem & Hyras granskning.

Läs också Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Duschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.