HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hem & Hyra kan vinna Guldspade

Nyheter En hyra på 7 500 kronor kan plötsligt stiga till 45 000 kronor i månaden, när Malmö stad löser boende till hemlösa. Det avslöjade Hem & Hyras grävande reportrar Anders Paulsson och Kristina Wahlgren förra året. Nu kan avslöjandet belönas med en Guldspade.
Foto: Emil Malmborg
Kristina Wahlgren och Anders Paulsson är lokalredaktörer på Hem & Hyras redaktion i Malmö.

Genom dörrknackning och uppgifter från olika typer av register kunde Hem & Hyras Kristina Wahlgren och Anders Paulsson kartlägga vilka lägenheter Malmö stad hyr av mellanhänder.

Och med det avslöjade de hur hyran för en trea kunde stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000 kronor. Det kallas ”akutlösningar” men kan vara i månader och år.

Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

Det är skattebetalarna som i slutändan står för notan. Avslöjandet har nu nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden.

– Det känns riktigt bra. Det är en bekräftelse på ett både hårt och viktigt arbete. Vi har lagt mycket tid på det här och det känns bra att det får ytterligare uppmärksamhet, säger Kristina Wahlgren.

– Dels berör det de mest utsatta i samhället, dels handlar det om våra gemensamma skattepengar. Vad vi har lyckats visa är något som väldigt få kände till, säger Anders Paulsson.

Läs ocksåSammanfattning: Bostad till varje pris

LÄS DET NOMINERADE AVSLÖJANDET HÄR

Fakta: Det här är guldspaden

Guldspaden är ett av Sveriges finaste journalistpris.

Den delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

De nominerade i Magasin-klassen:

Bostad till varje pris
Hem & Hyra – Kristina Wahlgren och Anders Paulsson

Svartjobbsfabriken
Byggnadsarbetaren – Johan Fyrk

Ohörda rop
Filter – Ola Sandstig

Källa: Föreningen grävande journalister


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.