Annons

Sammanfattning: Bostad till varje pris

Malmö När Malmö stad löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Skattebetalarna står för notan som i fjor hamnade på 161 miljoner kronor för alla akutboenden på hotell och liknande. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men varar i veckor, månader och till och med år.

Det kallas ofta ”hotellnätter” men bakom termen döljer sig vanliga hyresrätter till ett skyhögt pris och för dem som står längst från hyresmarknaden.

Vi kan visa att Malmö stad varit med och skapat ett system med stora och snabba vinster för lägenhetsjägare, företag som hyr ut bostäder i andra hand till staden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs hela vår granskning här.

Allt som allt betalade Malmö stad 161 miljoner kronor för alla akutboenden i fjor. Vi har granskat mångmiljonaffärerna. Kommunens största samarbetspartner, APTS förvaltning AB och Living room hotel HB, har de senaste sju åren fakturerat kommunen 155 miljoner för bostäder åt hemlösa.

Ägare av båda företagen är samma person: Patrik Persson.
–  Jag ordnar kontrakt genom kontakter i branschen, Det handlar om hederligt nätverkande. Inga pengar under bordet utan allt är hederligt. Vi har inget att dölja, säger han.

Annons
Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra

Företagens affärsidé är att skaffa förstahandskontrakt för lägenheter som sedan Malmö stad hyr för upp till femdubbla hyror, jämfört med den förhandlade hyran. Vi har hittat en rad liknande exempel. Det ska vara kortsiktiga lösningar men vi kan visa att de hemlösa blir kvar i år. Vi har träffat Zuhra och Hassan som har bott i en APTS-lägenhet i över ett år.

Enligt kommunen finns det inga avtal för affärerna med APTS, den enda dokumentationen är bokningarna. Vi har identifierat ett tjugotal adresser och långt fler lägenheter som ingår i systemet. I bakgrunden ligger vad kommunen kallar ”strukturell hemlöshet” och bostadsbrist. Enligt Malmö stads definition fanns det 2018 minst 3 300 hemlösa personer i staden.

Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad, och Sedat Arif (S), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden.

Ansvariga på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad bekräftar vad vår granskning visar.

– Vi har en lägenhetsenhet som jobbar med att få fram egna lägenheter och de gör ett stort arbete med att hitta lägenheter. Men jag kan föreställa mig att det finns fastighetsägare som sätter ett större värde i att samarbeta med andra aktörer. Det ligger lite i sakens natur när det blivit en marknadssituation. Det är en högst olycklig situation som uppstått, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

Annons

Läs hela Malmö stads bemötande här.

Lägenheterna som kommunen hyr i andra hand via APTS ligger över hela staden.

Så här reagerar Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden, när vi visar honom hur mycket staden betalar för hyresrätter och att det inte handlar om kortsiktiga lösningar:
– Det här är inget som jag har vetat om. Det är galet att det fungerar så här, säger han.

Sedat Arif säger nu att kommunen ska se över systemet.
– Vi måste hitta mer hållbara och egna lösningar. Jag har varit kommunalråd sedan maj 2017 och kan inte svara för hur det har fungerat innan dess. Nu har vi en ny organisation och när ni presenterar de här uppgifterna ska vi givetvis titta på även det här, så här ska det inte fungera, säger han.

Läs också Mellanhanden delar hyreshuset i två Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.