Annons

Hembygdsföreningen ger upp kulturhus i Färgelanda

Färgelanda Det gråvita gamla trähuset på Sågverksvägen har tagit ett steg närmare rivning. "Det är lönlöst att fortsätta protestera", säger hembygdsföreningens ordförande Roy Ferling.

Efter kafé Röva är det snart köpmanhusets tur. Hembygdsföreningen har gett upp hoppet om att rädda huset som nu, med största sannolikhet, kommer att rivas.

– Miljön längs gatan är redan sönderslagen. Det blev den när Valbohem rev kafét tidigare i år, säger föreningens ordförande Roy Ferling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat om de gamla trähusen längs Sågverksvägen i centrala Färgelanda. Hus som det kommunala bostadsbolaget Valbohem vill jämna med marken för att istället ge plats åt ett hus med tolv lägenheter.

– Det finns ett tryck på centrala och moderna lägenheter i Färgelanda och ett hyreshus på den här adressen skulle ge närhet till affärer och annan service, sade vd:n Leif Eriksson i samband med att kafét, som i folkmun kallades kafé Röva, revs.

Annons

Turerna kring köpmanshuset har varit flera. Våren 2013 sade den dåvarande samhällsbyggnadschefen ja till rivning. Något som både politiker och hembygdsföreningen sedan satte stopp för. Och strax före jul förra året avslog kommunens myndighetsnämnd Valbohems rivningsansökan. Byggnaden är allt för kulturhistoriskt värdefull, menar nämnden.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

Men nu har alltså hembygdsföreningen hoppat ner från barrikaderna.

– Det är lönlöst att fortsätta protestera. De kommer att driva igenom en rivning i alla fall, säger Ferling, som dock inte ger mycket för Valbo vd:ns argument.

Annons

– Varför måste man bygga just här? Vi har ett helt flygfält att bebygga här i Färgelanda. Smäll upp ett par punkthus där så är lägenhetsbristen löst, säger Roy Ferling.

Läs ocksåRekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna"Roshan Yigit, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.