Hemlösa tvingas flytta – nu ska deras ”hotell” helrenoveras
Kommunen har genom åren köpt hotellnätter på Norrvalla i Malmö för miljontals kronor till dem där inga alternativ återstår. Det handlar ofta om personer med missbruksproblem och psykiska sjukdomar. När nu verksamheten avvecklas går en trettioårig epok i graven.
Exakt vilken typ av verksamhet som ska flytta in i det en gång anrika hotellet, där politikern Pierre Schori vuxit upp, är ännu inte klart. Men Philip Lindström, fastighetsägare, hoppas att det ska kunna fungera som ett vanligt hotell igen.
– Det är inte riktigt klart ännu vad det blir men det hade varit kul om det blev ett hotell igen. Det blir en total renovering som vi börjar med i januari eller februari, säger Philip Lindström.
Kontraktet som man haft med Beata Hagl och hennes numera avlidna man är inte förlängt utan kommer att avslutas den 31 december då de fjorton rummen ska tömmas och förberedas för renovering. För Beata Hagls del sker det motvilligt, som hon tidigare berättat i Hem & Hyra.
– Det blir en ofrivillig pension för mig, säger Beata Hagl.
Hon är bekymrad för nattgästerna och berättar att de boende delar henne oro.
– Det är sorgligt för dem. För många blir det gatan nu. Det handlar om människor som har behov av den här typen av boende och som inte kan bo någon annanstans. Vi har fyllt en viktig funktion under många år och nu är det slut, säger Beata Hagl nu.
Beata Hagl och hennes man har blockhyrt fastigheten under många år. I fjor riktade miljöförvaltningen kraftig kritik mot boendemiljön. En anonym anmälan om vägglöss förra sommaren fick miljöförvaltningen att göra en oanmäld inspektion. De möttes av urindoft i korridorerna och fjädrar och duvlort efter de duvor som bosatt sig i trappan. Vid ett nytt inplanerat besök ett par veckor senare var det förvisso städat men långt ifrån bra. De flesta som bodde på Norrvalla visade sig ha flyttat in mer eller mindre permanent, i snitt bodde man här i två till tre år, enligt en rapport från miljöförvaltningen. De boende kunde varken tvätta sina kläder eller laga mat vilket är att betrakta som en ”olägenhet för människors hälsa”, menade miljöförvaltningen och hotade med viten.
Men Beata Hagl försvarade sig.
– Jag har tvättat mattorna i korridorerna nu. Alla boende kan hämta en egen toarulle i receptionen om de vill. Jag kan inte sätta in varken toapapper eller tvål på toaletten för då försvinner det bara. Och de flesta som bor här bryr sig om en sak och det är droger. Jag kan inte tvinga dem att tvätta sig, sa hon till Hem & Hyra då.
Familjen Schori drev Hotell Norrvalla på 1940- och 50-talen. Själv lär familjen ha bott på den inredda vinden där alltså den svenske politikern och diplomaten Pierre Schori växte upp. I sina memoarer beskriver Pierre Schori hotellet som ett färgstarkt och exotiskt minikosmos. Hotellet har idag fjorton rum varav två är dubbelrum med egen toalett på rummet. De övriga tolv rummen delar på två toaletter och två duschar. År 2016 hade Hotell Norvalla AB en omsättning på 3,5 miljoner kronor. Vinsten landade på 403 000 kronor.