Annons

Höga krav från de privata värdarna i Malmö

Malmö De privata värdarna i Malmö yrkar på hyreshöjningar med upp till 4,4 procent nästa år.

UPPDATERAD. Det nuvarande hyresavtalet i Malmö löper fram till den 1 april 2013. Men Heimstaden, Akelius samt de privata värdar som företräds av Kanslihuset och Jurideko vill ändra på detta och anpassa hyreshöjningarna till kalenderåret. Under förutsättning att nästa hyreshöjning kan få ske redan efter nio månader, från första januari 2014, begär man en hyreshöjning på 3,3 procent. Skulle man däremot behöva vänta till 1 april så kräver man 4,4 procent i hyreshöjning.

Ett mycket märkligt resonemang, tycker Dorthe Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De senaste åren har hyreshöjningen börjat gälla från den 1 april. Det finns ingen anledning att ändra den tidpunkten och tidigarelägga en hyreshöjning. Jag tycker det är märkligt att yrkandet är högre bara för att man följer det som överenskommits vid tidigare förhandling.

Fastighetsägarna Syd som också förhandlar för ett stort antal privata värdar har ett grundkrav på 2 procents höjning från den 1 april. De vill också kunna lägga på ytterligare 1,5 procent för attraktiva lägen och bra förvaltningskvalitet.

Annons

 – Detta är generellt sett höga krav. Dock är det i Fastighetsägarna Syds fall glädjande att de kommer med ett relativt balanserat grundkrav som utgångspunkt jämfört med de andra, säger Dorthe Romare.

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

 För 2012 enades Fastighetsägarföreningen och Hyresgästföreningen om en genomsnittlig höjning på 2,56 procent. Men beroende på hur bra förvaltningen var kunde den faktiska höjningen i viss fastighet landa mellan 2,06 och 3,06 procent.

 – Det var en bra början. Det arbetet att ge kvaliteten större vikt vid hyresförhandlingarna vill vi fortsätta i år, säger Carl-Lennart Lagerström på Fastighetsägarna Syd.

Annons

 Orvar Espert på Kanslihuset är däremot skeptisk till att ta hänsyn till hur bra fastigheterna skötts vid hyressättningen.

Läs ocksåHyressänkning i Hässelby

 – Det är inget vi känner är moget ännu. Parterna har inte definierat kvalitetsbegreppet, säger han.

Läs också Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.