HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Höginkomsttagare fick mest bidrag

Dalarna 2011 gick mer pengar till rotavdrag än till bostadsbidrag i Dalarna. Det visar Hyresgästföreningens granskning.

Hyresgästföreningen Region Mitt presenterar på sin nya faktabank om bostäder, hurvibor.se, siffror som visar att höginkomstagarna i Dalarna är de verkliga vinnarna även vad gäller bostadsstöd. 

I ett pressmeddelande skriver man att 2011 betalades nära 400 miljoner ut i bidrag till renovering, om- och tillbyggnad av privatbostäder i Dalarna. Runt en fjärdedel, eller 98 miljoner, gick till personer med över 400 000 kronor i årsinkomst. 32 miljoner gick till personer med mer än 600 000 kr i årsinkomst. 

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Kommunikationschef Annakari Berglund på Hyresgästföreningen i Borlänge kommenterar:

Annons

– Som jämförelse fick de åtta procent som tjänade mest i Dalarna mer pengar för att bygga om hemma än de som har lägst inkomster fick i bostadsbidrag.

Nära 30 000 personer i Dalarna hade rotavdrag i sina deklarationer 2011, 13,5 procent av befolkningen över 20 år. 

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– Rotavdragets utformning utgör i dag ett ensidigt gynnande av en liten del av befolkningen. Samtidigt tvingas hyresgäster flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renovering, säger Annakari Berglund.

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.