Annons

Höginkomsttagare fick mest bidrag

Dalarna 2011 gick mer pengar till rotavdrag än till bostadsbidrag i Dalarna. Det visar Hyresgästföreningens granskning.

Hyresgästföreningen Region Mitt presenterar på sin nya faktabank om bostäder, hurvibor.se, siffror som visar att höginkomstagarna i Dalarna är de verkliga vinnarna även vad gäller bostadsstöd. 

I ett pressmeddelande skriver man att 2011 betalades nära 400 miljoner ut i bidrag till renovering, om- och tillbyggnad av privatbostäder i Dalarna. Runt en fjärdedel, eller 98 miljoner, gick till personer med över 400 000 kronor i årsinkomst. 32 miljoner gick till personer med mer än 600 000 kr i årsinkomst. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunikationschef Annakari Berglund på Hyresgästföreningen i Borlänge kommenterar:

Annons

– Som jämförelse fick de åtta procent som tjänade mest i Dalarna mer pengar för att bygga om hemma än de som har lägst inkomster fick i bostadsbidrag.

Nära 30 000 personer i Dalarna hade rotavdrag i sina deklarationer 2011, 13,5 procent av befolkningen över 20 år. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Rotavdragets utformning utgör i dag ett ensidigt gynnande av en liten del av befolkningen. Samtidigt tvingas hyresgäster flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renovering, säger Annakari Berglund.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.