Annons

Susanna har fuktskador i taket – bor ”otroligt bra” enligt värden

Gotland Rötskadade fönster, fuktskador i taket och ett balkongräcke som sitter löst. Bristerna i Susannas lägenhet är många – men hyresvärden tycker att hon bor "otroligt bra".
Foto: Jenny Knutsson
Susanna Johansson är beredd att betala mer i hyra om hyresvärden renoverar.

Susanna Johanssons fyrarummare ligger i ett parhus på Stuxvägen i Fårösund. Den villaliknande lägenheten har hon hyrt i tjugo år och hon har trivts bra med läget, trädgården och garaget. Men skicket på bostaden har lämnat mycket övrigt att önska.

– Jag blir deprimerad av det, faktiskt. Att ett hus ska stå och förfalla. Ibland känner jag för att ta tag i det själv, men jag hyr det faktiskt, säger Susanna Johansson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För två år sedan slog hon larm om att det regnade in på flera ställen. I vardagsrummet blev hennes bärbara dator förstörd efter att det regnat in genom taket. Datorn fick hon ersättning för, men i höstas regnade det in på nytt.

– När det regnade in i vardagsrummet, hallen och lilltoan, då kände jag att nu fick det vara nog.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

I våras åtgärdades delar av takläckan och balkongen på övervåningen fixades till. Men balkongräcket sitter löst och fuktskadorna i taket är fortfarande kvar.

– Jag vågar inte ha barnbarnen på balkongen. Varför gör man inte färdigt när man ändå håller på? Svaret jag får är att jo vi ska fixa, men sedan händer ingenting.

Flera av fönstren i lägenheten är i så dåligt skick att Susanna inte vågar öppna dem.

I ett sovum saknas tapet på en hel vägg, i ett annat har färgen inte räckt till. Många av fönstren har synliga rötskador och går knappt att öppna, berättar Susanna.

Annons

– Det som stör mig mest är nog fönstren. Att de är så ruttna och att det regnar in. Jag kan inte ha lampor i fönstren för det blir så blött.

Hyreshuset ägs av firman Svensk Industribränslehantering i Slite. Bolaget uppger att de bara har två hyreslägenheter på Gotland.

– Det låter som om hon bor i en misär, men så är det absolut inte. Vi ska fixa bristerna, men samtidigt så tycker jag att hennes situation är otroligt bra med den billiga hyran som är, säger vd Anders Silvin.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

När ska bristerna åtgärdas?

– De åtgärdas efter hand hela tiden. Men vi kommer inte att påskynda någon renovering. Det kommer vi inte att göra.

Hur blir det med balkongräcket som sitter löst?

– Det hade jag ingen aning om. Men det är tråkigt om räcket sitter löst, det får jag gå på den hantverkaren som inte gjort sitt jobb, säger Anders Silvin.

”Att ett hus ska stå och förfalla. Ibland känner jag för att ta tag i det själv, men jag hyr det faktiskt”, säger Susanna Johansson.

Susanna betalar i dag 6 150 kronor i månaden för lägenheten på 124 kvadratmeter. En hyra som även Hyresgästföreningen bedömmer som låg.

Annons

– Fixar de bara iordning och höjer standarden, då får de gärna höja hyran för min del, säger hon.

I vardagsrummet är fortfarande fuktskadan kvar i taket, där det har regnat in vid flera tillfällen.

Men efter en lång väntan, där utlovade åtgärder inte blivit av, har Susanna vänt sig till Hyresgästföreningen som har drivit ärendet vidare till hyresnämnden.

Om nämnden håller med om bristerna kan hyresvärden tvingas till åtgärder med vitesföreläggande.

– Det är underhållet som man inte genomför. När man har påbörjat något så har man gjort det nästan klart, men inte riktigt. Ett halvtapetserat rum, hur kan det vara okej, säger Susanne Davidsson som håller i ärendet på Hyresgästföreningen på Gotland.

Enligt hyresvärden så betalar hon en låg hyra och får acceptera en lägre standard?

– Standard och eftersatt underhåll är inte samma sak. Det är som att säga att du betalar för lite i hyra, så du vill väl inte ha varmvatten? Man ska inte behöva acceptera ett eftersatt underhåll bara för att hyran inte är hög, säger Susanne Davidsson.

Läs också Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.