HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon fick miljonlån på halsen – blev ofrivillig bostadsrättsägare

Sundbyberg Elisabeth Györi har hamnat i en märklig sits. Hennes hyresvärd gjorde henne till bostadsrättsinnehavare genom att låna ut nästan 2,7 miljoner. Elisabeth Györi säger att hon aldrig skrivit på något skuldebrev.
Foto: Linda Dahlin
Erika och Elisabeth Györi bjuder på fika i Elisabeths lägenhet, som hon fortfarande ser som sin hyresrätt, trots att hennes hyresvärd påstår att hon har gått med på att köpa den.

Elisabeth Györi ser sig själv som hyresgäst. Men enligt hennes tidigare hyresvärd är hon bostadsrättsinnehavare. När fastigheten som ligger på Duvgränd i Sundbyberg ombildades 2017 var Elisabeth Györi med på ombildningsmötena. Hon hade kunnat tänka sig att köpa men fick inget lånelöfte från banken.

– Då bestämde jag mig för att bo kvar som hyresgäst, säger Elisabeth Györi.

Enligt den tidigare hyresvärden Rolf Gustafsson, som satt med i styrelsen när husen ombildades, så har hon köpt lägenheten.

Och det är han som har lånat ut pengarna till henne, enligt ett skuldebrev på nästan 2,7 miljoner kronor, som Elisabeth Györi säger att hon aldrig har skrivit på. Hon har polisanmält händelsen som urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund, då hon säger att det är förfalskat.

– Det ser ut som att min namnteckning är kopierat från ett annat brev, säger hon.

Men ärendet lades ner i brist på bevis.

– Jag har aldrig skrivit på något lånepapper. Jag är fattigpensionär och är orolig att jag ska bli av med lägenheten om jag inte klarar av att betala, säger Elisabeth Györi.

”Jag har aldrig skrivit på något lånepapper”

Hon betalar inte någon avgift till föreningen, utan får hyresavier som vanligt, som en slags avbetalning på lånet.

Hennes dotter Erika Györi är ett stort stöd för sin mamma och har varit med på samtliga ombildningsmöten.

– Det är jättekonstigt att polisen lägger ner ärendet, det är ett allvarligt brott att förfalska ett lånepapper, säger hon.

Elisabeth och Erika Györi hoppas på en lösning snart.

Hon säger att hennes mamma har hamnat i en konstig situation på många sätt.

– Hur gör hon om hon behöver fixa saker i lägenheten? Den är eftersatt och som hyresgäst har hon rätt att få det som inte fungerar åtgärdat. Det känns som att de mobbar min mamma, och vill få henne att framstå som virrig, men det är hon inte, säger Erika Györi.

Hyresgästföreningen Region Stockholm är sedan 2018 inkopplade i ärendet och vill att polisen tar upp ärendet igen.

– Det hela är väldigt märkligt. En dag vaknar man upp och får sin hyresrätt ombildad till en bostadsrätt med ett skuldebrev som ser förfalskat ut. Vad är syftet med att göra henne till bostadsrättsinnehavare om hon uppenbarligen inte är det, säger Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

”En dag vaknar man upp och får sin hyresrätt ombildad till en bostadsrätt med ett skuldebrev som ser förfalskat ut.”

Skuldebrevet är undertecknat med Rolf Gustafssons namn och Elisabeth Györis namn.

Det finns även ett upplåtelseavtal för ombildning, där Elisabeth Györis underskrift finns med. Men det finns inga handlingar som styrker att bostadsrättsföreningen tagit emot någon handpenning från henne. Hyresgästföreningen har efterfrågat kontaktuppgifter till den bankkontakt som beviljat lånet/utbetalningen, men någon sådan uppgift har Rolf Gustafsson inte lämnat.

Rolf Gustafsson har tidigare figurerat i ärenden som Hyresgästföreningen Region Stockholm drivit.

Hem & Hyra har försökt att nå Rolf Gustafsson för en kommentar.

”Jag känner mig orolig, det känns jobbigt att inte tas på allvar”, säger Elisabeth Györi.

Elisabeth Györi mår dåligt av situationen hon hamnat i.

– Jag känner mig orolig, och det känns jobbigt att inte tas på allvar. Jag kan inte sälja lägenheten heller, för jag har inga riktiga papper som styrker att jag äger den.

Den 14 januari hade Rolf Gustafsson ett möte med Elisabeth Györis son och dotter. Han lade fram två förslag på lösningar: att bostadsrättsföreningen köper tillbaka lägenheten och hon blir hyresgäst alternativt att hennes barn eller barnbarn köper den.

– Om jag blir hyresgäst höjer de hyran retroaktivt från 2018. Jag vet inte om jag har råd med det. Jag har huvudvärk på grund av det här, det är jättejobbigt. Jag somnar och vaknar med tankarna om lägenheten, säger Elisabeth Györi.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.