HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon slarvade med hyran i tio år – lyckades ändå bo kvar

Nyheter I 10 år har hyresgästen slarvat med hyran, från månad ett. Men av med lägenheten har hon inte blivit. Förrän nu. Med en skuld på över 100 000 kronor tvingas kvinnan i Uppsala till slut flytta – men hon får respit till mitten av september.
Tre av fyra som riskerar vräkning har en hyresskuld på under 25 000 kronor.
Foto: Kronofogdemyndigheten/Montage
Uteblivna hyror. Kvinnan har har haft problem att betala hyran under alla de 10 år hon bott i lägenheten. Nu tvingas hon flytta.

Betala alltid hyran först, brukar vara rådet till den som försatt sig i ekonomiska trångmål och har svårt att få pengarna att räcka till allt. Det är nämligen lätt att bli av med kontraktet även vid små hyresskulder.

Hyresgästen i det aktuella ärendet har inte hörsammat det rådet, men har ändå kunnat bo kvar i bostadslägenheten hon hyrt av Uppsala kommun i nästan 10 års tid. Redan den första hyresbetalningen uteblev, och så den andra, och så den femte, och så den sjätte, och så vidare.

Läs också420 000 i hyresskuld – då fick pappa nog

Uppsala kommun uttalar sig inte om enskilda ärenden. Men generellt så samarbetar fastighetsstaben med kommunens olika förvaltningar i frågor som rör hyresskulder, både preventivt och reaktivt, enligt Daniel Altersberg, enhetschef för avtalsenheten på fastighetsstaben.

Men det tycks inte ha hjälpt. I höst förra året uppgick hyresskulden till närmare 109 000 kronor och hyresgästen sades upp. Hon hade chans att få bo kvar genom att betala skulden, men så har inte skett. Det rekommenderade brevet med uppsägningen hämtades aldrig ut, så kommun ansökte därför om att Kronofogden skulle avhysa henne.

Ärenden gick vidare till tingsrätten. Hyresgästen motsatte sig kommunens yrkande. En överenskommelse kunde ändå träffas: Kvinnan måste flytta, men får bo kvar fram till den 15 september. Om så inte sker blir hon avhyst på egen bekostnad.

Läs också55 000 kronor i hyresskuld – nu åker hyresgästen ut

Överenskommelsen betraktas som en dom och kan överklagas.

Läs också Villan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt" Därför kunde inte socialtjänsten rädda Annicas liv Slopat inkomstkrav ledde inte till sena hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.