Annons

Hörde när grannen misshandlade flickvän

Uddevalla Värden ville inte säga upp en störande hyresgäst eftersom den inte hade tillräckliga bevis. Men nyligen åtalades mannen  för grov kvinnofridskränkning och då fanns det gott om bevis – bland annat två grannar som vittnade.

Mannen bor i ett hyreshus i centrala Uddevalla sedan omkring tre år tillbaka. De två tidigare grannar som i förra veckan vittnade mot honom, har flyttat därifrån. I tingsrätten berättade de båda om hur de vid ett antal tillfällen blivit störda av bråk, smällar och höga skrik.
 
Mannen är åtalad för att vid sex olika tillfällen ha misshandlat sin flickvän och tidvis sambo, främst i hemmet. Brottsrubriceringen är grov kvinnofridskränkning, ett brott som ofta ger mellan sex månaders och ett års fängelse. Mannen själv har erkänt ofredande men nekar i övrigt till anklagelserna.
 
En del av misshandeln ska ha skett på den adress där mannen nu bor. Där har han, enligt åtalet, bland annat slagit sin flickvän i ansiktet, sparkat henne på ryggen och benen och dragit henne i håret. Grannarna som nyligen vittnade i Uddevalla tingsrätt berättade hur de hört kvinnan skrika högt och hur de uppfattat att hon skrikit ”aj” och ”nej, nej, inte saxen”.
 
Förutom sju vittnen, däribland flera poliser, finns journalanteckningar, rättsintyg och fotografier av lägenheten och av kvinnans skador.
 
– Den bevisning jag har åberopat ska räcka till en fällande dom. Men det går förstås aldrig att säkert veta i förväg hur domstolen kommer att bedöma gärningarna och bevisningen, säger kammaråklagare Eva Johnsson.
 
Hon menar att det inte bara är vid de tillfällen som finns med i åtalet, som det varit stökigt i lägenheten.
 
– Det här har pågått hela tiden, det framgick av grannarnas vittnesmål. Sedan är det några konkreta händelser som blivit särskilt allvarliga och som polisanmälts, säger Eva Johnsson.
 
Hyresgästerna har vid upprepade tillfällen klagat till hyresvärden Intrenact, som sade upp mannen i vintras. Efter att han kontaktat Hyresgästföreningens jurister valde värden dock att dra tillbaka uppsägningen.
 
– Vår bedömning efter att ha talat med juristen var att vi med största sannolikhet inte skulle få rätt i hyresnämnden. Bland annat eftersom grannar inte velat vittna, säger Fredrik Carlsson som är förvaltare åt Intrenact.
 
Känner ni till att två grannar nyligen vittnade mot honom i tingsrätten?
 
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag har i alla fall fått förklarat för mig att ingen ville vittna. Men när en jurist gör en sådan bedömning väger det tungt för oss. Det här är inga enkla frågor. Vi vill förstås ingenting annat än att det ska vara lugnt i huset.
 
Enligt Fredrik Carlsson kommer uppsägning inte att bli aktuellt, så länge det inte kommer in nya klagomål.​

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.