Annons

Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

Mölndal Tillsammans med sin bror överföll kvinnan sin granne. Syskonen misshandlade den äldre mannen grovt och hotade klippa av en av hans fingrar med en tång. Nu mister kvinnan sin bostad.
Foto: Polisen
På sjukhuset konstaterade läkarna att mannen hade skador från minst nio olika tillfällen av våld.

Till en början hade relationen mellan kvinnan i 35-årsåldern och hennes granne i 70-årsåldern varit god.

Han hade gett henne mat och även en tv när hon var nyinflyttad. Men efter några år försämrades relationen. Kvinnan upplevde att mannen sökte kontakt för ofta, var för krävande och kunde knacka på under dygnets alla timmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I september 2022 ilsknade mannen till för att det luktade rök i trapphuset. Han gick ner på gräsmattan framför huset och ropade upp till grannkvinnan och hennes mamma som satt på balkongen att de var ”white trash”.

Slog kvinnan i ansiktet

Kvinnan sprang ner och ett gräl uppstod. Det slutade med att mannen slog henne i ansiktet. Efter detta ansökte hon om att han skulle få kontaktförbud, en anmälan som senare lades ner.

En dryg månad senare, i oktober 2022, kommer mannen hem från mataffären med sina hundar. I trappuppgången möter han kvinnan. Hennes dörr är öppen. Mannen ställer ner kassarna och öppnar sin egen dörr.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Plötsligt hoppar kvinnan på honom bakifrån så att han faller in i lägenheten. Hon ropar ”kom nu då”. Då kommer en för grannen okänd man, hennes bror, in i lägenheten och stänger dörren bakom sig.

Hotar med ”knipsare”

Grannen ligger på golvet och försöker skydda sig medan kvinnan sparkar på honom och kallar honom ”djävla svin” och liknande.

Annons

Hennes bror sätter sig med knät på hans hals och börjar mata knytnävsslag mot huvudet och kroppen. Grannen har berättat att han får ta emot 15–20 slag.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Efter det ska kvinnan ha räckt sin bror en tång med ett orange skaft, en ”knipsare” som de kallar den.

Brodern säger att mannen ska få välja vilket finger som ska knipsas av. Brodern försöker sedan bända upp hans fingrar, men misslyckas.

Trodde han skulle dö

En av mannens hundar tjuter under misshandeln. Kvinnan klappar den och säger ”ingen fara” för att den ska lugna sig.

Grannen har berättat att han i den här stunden är säker på att han ska bli dödad. Men nu börjar syskonen uppträda stressat och prata om att de ska dra. De tar med sig en bilnyckel och lämnar den blödande mannen på golvet.

I grannens lägenhet påträffades en hårsnodd och en handske som tillhör kvinnan. De hade DNA från henne och blod från grannen på sig. Kvinnan har i förhör uppgivit att det var mannen som anföll henne och att hon bara försvarat sig.

Efter en stund lyckas han ta sig upp och ringa en bekant. Hon kommer dit tillsammans med en väninna och hittar honom sittande i vardagsrummet. Det är ”blod överallt” och kvinnorna larmar polis och ambulans.

Opererade käken

På sjukhuset får mannen sys och operera käken. Hans skador stämmer med vad han beskrivit. Bland annat har han ett stort blåmärke på halsen där brodern satt sitt knä. Hans jacka har gått sönder under misshandeln och av hans rättsintyg framgår att skadorna på hans kropp kommer från minst nio olika tillfällen av våld.

Annons

Både brodern och systern har mannens blod på sina kläder när de grips. De döms senare i såväl tingsrätt som hovrätt för grov misshandel, grovt hemfridsbrott, egenmäktigt förfarande och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Brodern döms samtidigt för två andra våldsbrott. Dels för en oprovocerad misshandel av en transperson på en spårvagnshållplats, dels för att han kastat en ölflaska mot huvudet på en kvinna på en pizzeria. Han får två år och nio månaders fängelse.

”Har redan flyttat ut”

Hans syster döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för vård av missbruk och psykisk problematik. Tillsammans ska de betala närmare 75 000 kronor i skadestånd till grannen.

Kvinnans hyresvärd, kommunala Mölndalsbostäder, sa upp hennes hyreskontrakt redan kort efter den grova misshandeln. Nu har uppsägningen behandlats av hyresnämnden.

Kvinnan hälsar från häktet att hon redan flyttat ut. Hon vill varken ha lägenheten eller möblerna som är kvar i den, dem kan Mölndalsbostäder slänga. Hyresnämnden konstaterar att hon därmed medger uppsägning. Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.