Annons

HSB säljer högkvarteret – efter att ha chockhöjt hyrorna

Göteborg Hyresgästerna i kvarteret Korvetten på Första Långgatan fick nyligen kraftigt höjda hyror. Nu har HSB sålt huset. Bland de boende gror oron för ytterligare hyreshöjningar.
Foto: Gustaf Görfelt
Kvarteret Korvetten, mellan Värmlandsgatan och Masthuggstorget.

Staffan Melin har bott i kvarteret sedan 2010 och är ensamstående förälder. Han är inte glad över utvecklingen.

– Hyran för min lägenhet har gått från 5 300 till 7 000 kronor, en höjning på mer än 30 procent. Eftersom jag pluggar just nu så är ekonomin extra känslig. Visserligen blir jag färdig i vår och tror att jag kan få jobb, men det är ändå en oro.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kort efter att hyreshöjningarna trätt i kraft så säljer nu HSB huset till Förvaltnings AB Balder och Elof Hansson. Ägarskiftet trädde i kraft  1 oktober.

– Är hyreshöjningarna ett sätt att göra huset till en mer attraktiv affär? Självklart undrar man, säger Staffan Melin.

Men enligt Roger Sundbom, chef för fastighetsutveckling på HSB Göteborg, har hyreshöjningen och affären inte något samband.

Läs ocksåHelle riskerar att falla när Postnord flyttar brevlådorEn kvinna håller i ett paket och ett dörrhandtag. Postboxar.

– Bakgrunden är att vi gjorde en bruksvärdesprövning av våra hyror tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Den visade att vi låg för lågt i förhållande till nivåerna i det omkringliggande området. Sedan har vi anpassat hyrorna till marknaden, säger Roger Sundbom.

Annons

Att HSB nu sålt huset beror på att fastighetsbolaget ska flytta sitt göterborgskontor upp till Chalmersområdet.

– Kvarteret Korvetten innehåller två tredjedelar kommersiella lokaler. Så länge vi själva suttit där har det varit en fördel att äga fastigheten, men nu när vi ska flytta tog styrelsen beslutet att det HSB ska syssla med är lägenheter, inte kommersiellt innehåll, säger Roger Sundbom.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Affären är ett sorts byte där Elof Hansson i gengäld säljer byggrätter på parkeringarna borta vid Kommersens loppmarknad till HSB.

Kvarteret Korvetten är byggt under Miljonprogrammets dagar och det kommer att behöva bytas stammar framöver. Men Roger Sundbom menar att det inte automatiskt behöver innebära ytterligare hyreshöjningar i framtiden.

– Kan man utveckla det kommersiella innehållet i lokalerna bättre så tror jag att det även komma hyresgästerna till godo. Där är Balder en bättre aktör än HSB, säger han.

Staffan Melin är dock inte lika övertygad om Balders förträfflighet som hyresvärd. Han pekar på Hyresgästföreningens nöjd-förvaltning-kund-index från 2013. Där ger hyresgästerna dotterbolaget Balder Hisingen AB näst sämst betyg av alla bolag i Göteborg.

Annons

– Balder har även yrkat på stora och återkommande hyreshöjningar för andra fastigheter. Vad säger att situationen inte kommer att bli likadan på Korvetten? Vi bjöds in på ett informationsmöte ganska snart efter att affären blivit klar, och folk är förbannade på HSB:s agerande. Alla undrar vad som kommer att hända, säger Staffan Melin.

 Sharam Rahi, vice vd på Balder, viftar bort oron.

– Att höja hyrorna är inget vi kan göra på egen hand. Behövs det standardhöjande åtgärder måste det förhandlas med Hyresgästföreningen först, säger han.

Sharam Rahi vill inte svara på några frågor om Balder-sfärens låga förtroende hos hyresgästerna. Han anser att ämnet saknar grund och att det ”vore en förolämpning mot Balders 330 anställda”.

Läs också Studenterna tog fajten mot bostadsjätten - fick hyra ut i andra hand Grannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer" Toppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.