HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge Bostäder går miste om 800 miljoner vid delning

Huddinge Huddinge kommun tar bort 800 miljoner kronor från Huge Bostäder och lägger i ett annat bolag. Tvärtemot rådet från kommunens egna konsulter. Konstruktionen gör att nästan en miljard i utdelning kan plockas ut ur bolaget av politikerna.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Hyresgästen Susanne Edberg gillar inte att politikerna plockar pengar ur Huge Bostäder.

Det var 2017 som Huddinge kommun beslutade att dela Huge Fastigheter i flera bolag. Hyreslägenheterna lades i bolaget Huge Bostäder medan samhällsfastigheterna hamnade i Huddinge Samhällsfastigheter AB.

En konsultrapport från Pwc i maj 2017 utredde hur bolagen ska finansieras, hur mycket eget kapital bolagen ska ha och vad som är ett lämpligt avkastningskrav. Storleken på det egna kapitalet är viktigt eftersom det visar hur mycket egna pengar bolaget har, ju mer eget kapital ju större soliditet. En hög soliditet är bland annat viktig om man behöver låna pengar.

Läs ocksåHyresgästen tände eld på grannarnas dörrar: ”Jag trodde jag skulle dö”

Konsulternas slutsats var att Huddinge Samhällsfastigheter AB bör ha ett eget kapital på 750 miljoner kronor medan Huge Bostäder bör ha ett eget kapital på 1,8 miljarder kronor.

Men när frågan hade tröskats av kommunens tjänstemän hade summan till Huge Bostäder minskats med 800 miljoner kronor till 1 miljard i eget kapital.

Huddinge Samhällsfastigheter hade i stället fått 1,649 miljarder i eget kapital. Det vill säga 900 miljoner mer än vad konsulterna ansåg att de behövde.

Läs ocksåMissnöje med sopkaos i Flemingsberg: ”Vi bor ju här”

Av dessa så var de 1,629 miljarderna i Huddinge Samhällsfastigheter så kallat fritt eget kapital vilket innebär att de kan plockas ut i utdelning av ägaren, Huddinge kommun.

Jan Hedberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, reagerar på att kommunen frångår konsulternas rekommendation.
– Det gör ju att Huge Bostäders egna kapital blir mindre vilket gör dem finansiellt svagare och att soliditeten minskar, säger han.

Han konstaterar också att hade de 800 miljonerna placerats i Huge Bostäder så hade det omfattats av en lagstiftning som gör att bara en liten del kan plockas ut i vinst av kommunen.

Läs ocksåKarin har bott nästan 70 år i lägenheten – ”jag vill inte flytta om jag inte måste”

Genom att lägga pengarna i Huddinge Samhällsfastigheter och som fritt eget kapital så kan större delen av pengarna plockas ut ur bolaget av Huddinge kommun.
– Konsulterna skrev att Samhällsfastigheter klarar sig med 750 miljoner kronor så jag misstänker att de kommer att plocka ut uppemot 900 miljoner kronor ur bolaget, kanske inte direkt men om ett år eller så, säger han.

Susanne Edberg, hyresgäst hos Huge Bostäder och styrelseledamot i den lokala hyresgästföreningen, gillar inte att politikerna tar pengar ur Huge Bostäder och för över till Huddinge Samhällsfastigheter.

– Jag tycker det är märkligt att de går emot konsulternas råd.

Hon menar att bostadsdelen i gamla Huge Fastigheter, som det hette innan delningen 2017, har fått täcka upp för samhällsfastighetsdelen i bolaget tidigare. Och att det nu fortsätter.

– De känns som man både mjölkar kon och slaktar den. Man tömmer Huge Bostäder på pengar och sedan räknar man med att ta ut högre hyror och mjölka hyresgästerna på pengar. Bolaget vet ju att hyresgästerna inte har någonstans att ta vägen, säger hon.

Hem & Hyra har ställt en rad frågor till Daniel Dronjak, (M) Kommunstyrelsens ordförande i Huddinge kommun och Ulrika Lamberth, kommunens pressansvarige, om fördelningen av kapital i bolagen. Ingen av dem har återkommit. Här är frågorna vi vill ha svar på.

Varför följde ni inte konsulternas råd när det gäller fördelningen av det egna kapitalet?

Det här gör ju att Huge Bostäder blir finansiellt svagare, kommentar?

Huge Bostäder har ju som mål att ha en soliditet på 50 procent, hur hög blir soliditeten i bolaget med den här fördelningen av eget kapital mellan bolagen?

Genom att lägga 1, 629 miljarder i Huddinge Samhällsfastigheter som fritt eget kapital kan ni ju plocka ut en del av pengarna som utdelning. Ni omfattas inte heller av lagstiftningen för kommunala bostadsbolag som begränsar vinstuttag. Är tanken att ni ska plocka ut en del av pengarna ur Samhällsfastigheter i utdelning ?

Läs också Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer” Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.