HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge slipper böter för ventilationsbrister

Huddinge Hot om böter på 250 000 kronor. Det gjorde att Huge genomförde ventilationskontroller i sina hyreshus: Nu har Huddinge kommun backat från sitt viteskrav.
Foto: Kenneth Samuelsson
Huge Bostäder slipper böter men har fortfarande brister i cirka 40 fastigheter.

Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om att Huge och flera andra bostadsbolag struntade i att kontrollera och åtgärda brister i hyresgästernas ventilation. Hos vissa bostadsbolag var hälften av fastigheterna inte kontrollerade i tid, hos andra fanns brister som inte åtgärdats på fyra år.

I Huges fall slutade det med att Huddinge kommun förelade bolaget att kontrollera ventilationen, annars hotades bolaget av vite på 25 000 kronor per fastighet.

Läs ocksåBirgitta, 75, tvingades gå tolv våningar med svår astma

Viteshotet var ett tag uppe i över en miljon kronor men Huge Fastigheter satte fart och genomförde kontrollerna. Men i tio fall gjordes ingen kontroll i tid vilket ledde till att kommunen skickade in en ansökan till Mark- och Miljödomstolen om att de skulle utdöma vitet på 250 000 kronor.

Nu har Huddinge kommun återkallat ärendena. Sofia Düring Forslund, enhetschef på Natur- och Byggnadsförvaltningen på Huddinge kommun, säger att Huge slipper betala eftersom de kommit in med ventilationsprotokoll som visar att de gjort ventilationskontrollerna i fastigheterna.
– Några hade en godkänd ventilation medan vissa hade anmärkningar, säger hon.

Hon och hennes kollegor har de senaste åren arbetat för att öka tillsynen av fastighetsägarnas skyldighet att kontrollera ventilationen, en så kallad obligatorisk ventilationskontroll, med vissa tidsintervall.

Läs ocksåKritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga”

– Vi har i nuläget 152 fastigheter i Huddinge, vars ägare inte har skickat in ett protokoll som visar att de gjort en OVK. En hel del är Huges men det finns även andra fastighetsägare. Nu håller vi på att skicka påminnelser till dem, säger hon.

Cristina Gonzalez Ponz, kommunikationschef på Huge Bostäder, skriver i ett mejl att det fortfarande är ett 40 tal fastigheter som inte har godkänd ventilatione men att bolaget jobbar med åtgärder i de flesta av dem, eller har planerat åtgärder.

Enligt Sofia Düring Forslund, har kommunens byggnadsnämnd möjlighet att förlägga fastighetsägare att rätta till brister i ventilationen.
– Vi kommer att förelägga vid brister ifall de inte rättar till felen själva, säger hon.

Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning
Läs också Klagade på lekande barn - blev själv uppsagd Huges hisskommentar : ”Djupt olyckligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.