HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hus i Munkedal sålda utan information till hyresgästerna

Munkedal Munkedals kommunala bostadsbolag, Munkbo, har sålt två av sina äldre hyreshus till Västpricken Fastigheter AB. Men hyresgästerna har fått höra om affären genom lokalpressen. "Det är tråkigt att vi inte blivit informerade", säger Marie Bengtsson Wallby.
Foto: Karin Gistedt
De två hyreshusen på Vadholmsvägen har nu sålts till ett privat bolag. Hyresgästerna är oroliga för framtiden, då de inget fått veta.

De två hyreshusen med totalt elva lägenheter ligger i centrala Munkedal. Det är äldre hus med stort renoveringsbehov.

– Vi har köksskåp med sådana där sneda köksluckor man skjuter åt sidan. Jag vet inte vilket årtionde de kom, säger Marie Bengtsson Wallby. Sådana moderniteter som köksfläkt har jag inte.

Läs ocksåOmbildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

 

Munkbo fick 6,2 miljoner för de två husen som nu sålts.

Så nu hoppas hon att den nya ägaren kanske ska se till att rusta upp husen, inte minst tvättstugorna som är under all kritik, menar hon.

Men det är med besvikelse Marie Bengtsson Wallby tar emot informationen om att huset hon bor i nu har sålts, precis som grannhuset intill.

Läs ocksåOmbildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som StockholmHelene Calner är vice regionordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige och bor själv i Tynnered. Hon ifrågasätter varför blandstaden bara ska växa fram genom ombildning till bostadsrätter i hyrestäta stadsdelar, och inte med nya hyreshus i välbärgade villaområden. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) höll med.

– Jag tycker att vi som bor här borde få veta vad som är på gång. När jag fick höra att husen var till salu ringde jag Munkbo och fick höra att man inte trodde det skulle bli någon hyreshöjning för oss vid en försäljning. Jag bryr mig inte om det, utan mer att jag vill veta vem som vill köpa. Jag vet inte alls vad som gäller när husen säljs, om vi kan bo kvar som tidigare?

Munkbos vd, Mats Tillander, säger att man inte tycker att det varit nödvändigt att berätta om försäljningen för hyresgästerna i det här läget:

– Vi har informerat hyresgästföreningen. Och ännu är inget underskrivet med köparen. När det är gjort kommer hyresgästerna att få information, säger han.

Läs ocksåDe vill kunna få ombildningskonsulternas hjälp: ”Saker som ingen boende kan”

Mats Tillander menar att man valt den lokala bolaget Västpricken Fastigheter AB, ett Dinglebaserat familjeföretag, som köpare just för att det är lokalt och att man anser att det är ett seriöst arbetande bostadsbolag.

– Vi vill inte riskera att det är ett bolag som inte sköter sig. Jag tror att hyresgästerna får det bra och att det här företaget sköter husen bra, kanske bättre än vi har gjort, säger Mats Tillander.

Husen såldes för 6,2 miljoner kronor. Det är pengar som kommer väl till pass för Munkbo, där man just nu är inne i ett stort renoveringsprojekt av sitt lägenhetsbestånd. En stor rotrenovering pågår just på Jonsängsområdet. Det har blivit cirka tio miljoner kronor dyrare än man beräknat.

Men då räcker inte 6,2 miljoner särskilt långt?

– Nej, vi är hårt skuldsatta, så det kan tyckas lite. Men vi slipper också renoveringen av de här husen som även det skulle ha kostat.

De renoveringar som pågår just nu i Munkbos lägenhetsbestånd kostar stora pengar.

– Vi räknar med att rotrenoveringarna kostar upp emot 130 miljoner kronor med stambyte och renovering av kök och badrum. Våra hyresgäster har dessutom fått erbjudande om att få ytskiktsrenovering i samband med stambytet. Till vår glädje har många valt det, då det innebär att lägenheterna blir helt renoverade.

 

Mats Tillander säger att det i inledningsskedet blir dyrare för bolaget, men att det på sikt betalar sig bättre. De lägenheter där hyresgästerna inte väljer tillägg kommer bolaget att renovera efter hand som lägenheterna blir lediga. De hyresgäster som idag fått helrenoverat får betala cirka 160 kronor mer i månaden för ytskiktet. Till det kommer en förhandlad hyreshöjning med upptrappning under kommande tre år. De flesta av bolagets hyresgäster har valt att flytta tillbaka till sina tidigare lägenheter.

– Det är vi mycket nöjd och glada över, säger Mats Tillander. Det är väldigt positivt för oss.

Hem & Hyra har sökt företrädare för bolaget Västpricken Fastigheter AB utan att lyckas. Bolaget äger idag ett 100-tal lägenheter i framförallt Lysekil och Brastad.

 

Läs också Skrämselmetoder för att hyresgäster ska ombilda: ”Människor har legat sömnlösa” Lockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.