HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyra för ersättningslägenhet var för hög

Uppsala Hyresvärden tänkte riva huset och erbjöd hyresgästen en annan lägenhet men med mycket högre hyra. Hyresnämnden håller med om att hyran är för hög och låter hyresgästen bo kvar.

Fastigheten i Almunge är i så pass dåligt skick att den behöver rivas, enligt den privata hyresvärden. Fastigheten är både dåligt isolerad och har fukt- och mögelskador. I stället tänker hyresvärden bygga parhus med sex nya lägenheter på platsen. På grund av den planerade rivningen sade hyresvärden upp kontraktet för hyresgästen, en kvinna i 50-årsåldern.

Som ersättning erbjöds hon en etta på 27 kvadrat på landet utanför Uppsala. Men boytan är mindre och hyran är betydligt högre jämfört med vad hon betalar idag – 7 900 kronor jämfört med dagens 2 950 kronor.

Läs ocksåHyresgäst i Helsingborg anses vara en brandfara

Med hjälp av Hyresgästföreningen bestrider hyresgästen uppsägningen och erbjudandet om nytt boende. Enligt Hyresgästföreningen är rivningen inte heller nära förestående och föreningen tycker därför att hon ska få bo kvar i fastigheten i Almunge.

Eftersom parterna var oense vände sig värden till hyresnämnden med en ansökan om att få säga upp hyresgästen. Men hyresnämnden ställde sig på hyresgästens sida och håller med om att hyran för den nya lägenheten är alldeles för hög. Hyresnämnden konstaterar att månadshyran för den anvisade lägenheten motsvarar 3 500 kronor per kvadratmeter, väsentligt mycket mer än vad hyran för en motsvarande lägenhet i centrala Uppsala ligger på. Hyresnämnden avslår därför hyresnämndens ansökan och ger hyresgästen rätt att bo kvar i det nuvarande boendet tills vidare.

Läs också Måste sova i hemmet två nätter i veckan Dom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare Hyresgäst kastade saker från lägenhet - blir uppsagd Hyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.