Annons

Hyresförhandling strandar i Kinda

Kinda Kindahus väljer att stranda förhandlingen om nästa års hyror och låta Hyresmarknadskommittén avgöra om det ska bli någon höjning, och i så fall hur stor.

– Vi står för långt ifrån varandra för att kunna nå en uppgörelse lokalt. Vi har begärt 1,8 procent men Hyresgästföreningen vill ha noll, säger kommunägda Stiftelsen Kindahus vd Per Cedervall.

Parterna har träffats vid ett par tillfällen. Enligt Per Cedervall har Kindahus varit berett att sänka kravet och nöja sig med 0,9 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– För att ta vårt ansvar för hyressättningssystemet så kunde vi tänka oss att man gick halva vägen var. Men Hyresgästföreningen gick inte med på det.

Detta blir första gången som Kindahus vänder sig till Hyresmarknadskommittén (se faktaruta) i Stockholm. Det innebär alltid en osäkerhetsfaktor eftersom avgörandet överlämnas till en tredje part och kommitténs beslut måste följas.

– Det är inte bra, men vi ser ingen annan möjlighet. Vi har många krav på oss som vi måste uppfylla när det gäller till exempel underhåll och tillgänglighet och vi skulle behöva jobba med nyproduktion för att kunna möta de krav som finns. Men har vi inte pengar så kan vi inte det, säger Per Cedervall.

Annons
Läs ocksåLars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson säger att hon hade föredragit en lokal uppgörelse.

– Det är tråkigt att vi inte kunde lösa det. Men vi tycker fortfarande att yrkandet är för högt med tanke på att det inte är några stora kostnadsförändringar att tala om, säger Evelin Davidsson.

Hon menar att Kindahus bör klara att fortsätta underhålla sina hus på samma nivå som i år eftersom man de senaste åren har fått höja hyrorna mer än genomsnittet i både länet och landet.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– De har ju redan fått de pengarna, säger hon.

Annons

Är det bra eller dåligt för hyresgästerna att frågan nu hamnar hos Hyresmarknadskommittén?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Och man vet aldrig vad som händer, det kan ju bli så att Hyresmarknadskommittén skickar tillbaka ärendet och säger åt oss att försöka igen och då får vi göra det, säger Evelin Davidsson.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Uppsalahems hyror klara efter strandning
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.