Annons

Hyresförhandlingar i Sala strandat

Sala Hyresförhandlingen mellan Salabostäder och Hyresgästföreningen för 2011 har strandat. Förhandlingen tas nu över av Hyresmarknadskommittén.

Inför förhandlingen, som gäller hyror från och med 1 januari 2011, yrkade Salabostäder på en höjning med 4,73 procent. Efter flera förhandlingstillfällen stannade hyresvärdens bud på 3,9 procent och Hyresgästföreningen ville sträcka sig till 2,5 procent men inte längre.

– Vi har fått många reaktioner från medlemmar och hyresgäster kring att Salabostäders yrkande är alltför högt, säger Hans-Göran Lång, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förra året enades parterna om 2,8 procent och Hyresgästföreningen har hoppats på att i år hamna på en ännu lägre nivå.

För Ulf Holmqvist, VD för Salabostäder, känns det inte bra att förhandlingen strandade.

Annons

– Men vi är överrens med Hyresgästföreningen om att vi inte är överrens. Vi har olika uppfattningar
 om våra kalkyler. Framför allt är det förväntade ränteutgifter vi ser olika på där vi tror att räntorna kommer att dra iväg mer än vad Hyresgästföreningen tror, säger han till Hem & Hyra och tillägger:

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Och vi har ingen hög med pengar undanstoppade för planerat underhåll, vilket vi skulle behöva ha. På sikt är det inte bra varken för bostäderna eller hyresgästerna, säger Ulf Holmqvist.

Salabostäder är ett kommunalt bolag med cirka 2 700 lägenheter och lokaler.

Annons

Hyresmarknadskommittén är ett partsammansatt organ med representanter för kommunala fastighetsägarorganisationen Sabo och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.
Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.