HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresförhandlingar krisar – medling begärd i Göteborg

Göteborg Förhandlingarna om nya hyror för drygt 18 000 hyresgäster hos Göteborgsbolaget Familjebostäder krisar. Nu tar parterna hjälp av medlare.

Det var i höstas som kommunala Familjebostäder i Göteborg presenterade ett krav om att få höja 2013 års hyror från och med årsskiftet, med mellan en och fem procent.

Hyresgästföreningen avvisade utspelet, bland annat med hänvisning till bostadsbolagets goda ekonomi, en vikande konjunktur och det faktum att många hyresgäster redan i dag har en ansträngd hushållsbudget som dessutom hotas av varsel.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Sedan dess har parterna träffats åtta gånger för att diskutera bolagets kostnader och underhållsplaner. Men förhandlingarna har kört fast. Nu väljer Familjebostäder i stället att begära medling för att komma vidare.

Det sker genom Hyresmarknadskommittén, ett partssammansatt organ med representanter från Hyresgästföreningens riksförbund och de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo.

Att hyresförhandlingar går till medling är överlag mycket ovanligt i Göteborgsområdet. Men Familjebostäders förhandlare Nina Skoger ser ingen större dramatik i beslutet.

Annons
Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

– Vi kände att vi i år inte riktigt kommer fram och ser det som en möjlighet att få lite råd på vägen, säger hon.

På sin hemsida skriver Familjebostäder: ”Vi begärde hyreshöjningen för att kunna underhålla våra fastigheter på ett bra sätt och för att betala våra ökade kostnader. Exempelvis värme, vatten, sopor och skötsel.”

Samtidigt är Familjebostäder det allmännyttiga bostadsbolag i Göteborgsområdet som lägger mest pengar på underhåll per kvadratmeter och år, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Linda Zackariasson.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Därmed vore det önskvärt att hålla igen på åtgärder som drabbar hyresgästernas plånböcker när tiderna är sämre, menar hon.

– Övriga samhället dämpar sig. Det är rimligt att även bostadsbolagen gör det, säger hon.

Annons

Ett medlingsbud väntas inom de närmaste veckorna. Om någon av parterna, eller båda, avvisar det strandas förhandlingarna. Då avgörs hyrorna av Hyresmarknadskommittén.

Läs mer om krav från andra kommunala bostadsbolag i länet här.

Här är hittills färdiga uppgörelser om 2013 års hyror i Västra Götaland.

Läs också Årets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.