Annons

Hyresgäst dömdes för att ha haft 1 000 hamstrar i lägenheten – anmäld igen

Stockholm En hyresgäst dömdes tidigare i år för djurskyddsbrott när det avslöjades att hon hade cirka 1 000 hamstrar i lägenheten. Men kvinnans åtalade sambo höll sig undan och slapp rättegång. Nu är ny rättegång inbokad för mannen – om polisen får tag i honom. Samtidigt har paret anmälts igen – misstänks ha hamstrar på balkongen. "Stämmer inte alls", säger kvinnan.
Foto: Länsstyrelsen
Kvinnan dömdes i februari för brott mot djurskyddslagen och för att ha bedrivit tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd när det avslöjades att hon och en man hade cirka 1 000 hamstrar i lägenheten - nu är de båda anmälda igen.

Den 28 februari i år kom en anmälan till Länsstyrelsen i Stockholm. Anmälaren klagar på att det luktar fruktansvärt illa från lägenheten i hyreshuset i centrala Stockholm. Problemet beskrivs målande, ”lukten av död och att det stinker av urin och avföring” ända ut i trapphuset.

Hur många hamstrar det rör sig om är svårt att utläsa. Enligt anmälan ska djurägarna ha extremt många hamstrar i lägenheten, i en ruta står att det rör sig om 50 hamstrar, en hund, sköldpadda och fåglar.

Enligt anmälaren förvaras hamstrar i hinkar på balkongen.

”Vaknar av pipande hamstrar”

Anmälaren säger sig också vakna på nätterna av pipande hamstrar och att grannarna är ute i trapphuset och tar in hö och andra saker till djuren.

Efter att anmälan kom in för två månader sedan har den blivit liggande hos länsstyrelsen, berättar Li Ekblom, djurskyddshandläggare på myndigheten.

Varför har ni inte åkt dit och gjort tillsyn än ?

– Den ligger för handläggning och vi kommer med största sannolikhet att åka ut för kontroll. Vi har många allvarliga och akuta ärenden och måste prioritera hårt på grund av resursbrist vilket leder till att vissa ärenden tyvärr får vänta, säger hon.

Men det är inte första gången Li Ekblom kommer i kontakt med paret med hamstrarna. Förra året åtalades paret i lägenheten för brott mot djurskyddslagen – det var en följd av att det hittades cirka 1 000 hamstrar i lägenheten vid en kontroll 2021, som byggde på en anonym anmälan.

Burar staplade på varandra

Li Ekblom beskriver det som mötte henne i lägenheten för några år sedan som något unikt. Hallen och vardagsrummet var fyllda med hyllor med hinkar och burar med hamstrar staplade på varandra. När hon hade räknat till 100 stycken utrymmen och burar med hamstrar slutade hon räkna.

När Länsstyrelsen hittade över 100 förvaringsutrymmen med hamstrar i hall och flera rum vid en inspektion åtalades en man och en kvinna – men bara kvinnan har dömts för brott mot djurskyddslagen eftersom mannen höll sig undan rättegång.

Gnagare under diskbänken

Då hade hon inte kommit till köket som också var fullt av hamstrar, gnagare fanns också under diskbänken, helt utan dagsljus.

Flera hamstrar saknade vatten och foder, vissa vattenflaskor hade grön beläggning.

I lägenheten gick en stor hund och på den överfyllda balkongen fanns en sköldpadda.

– Jag har aldrig sett så många djur i en lägenhet. Hela vardagsrummet var fullt av hinkar med hamstrar ända upp till taket, det fanns inte plats för någon soffa eller något annat. Det var gångar i lägenheten, så trångt var det på flera ställen, säger hon.

Under inspektionen framkom det också att kvinnan och mannen hade bedrivit tillståndspliktig verksamhet med tanke på mängden hamstrar – men saknat tillstånd till verksamheten. Det står också klart att hamstrarna sålts till en djurbutik där kvinnans dotter var anställd.

Fick böta 2 500 kronor

I det juridiska efterspelet nekade kvinnan till anklagelserna men dömdes den 2 februari 2024 i år för brott mot djurskyddslagen till 50 dagsböter om 50 kronor. Totalt 2 500 kronor, något flera medier rapporterat om.

Hennes sambo, som också stod åtalad höll sig undan rättegången och blev aldrig dömd. Men han jagas fortfarande av polis som är tvungna att delge honom stämningsansökan och kallelse till en ny rättegång i oktober 2024 för att det ska bli en rättegång senare i höst.

Li Ekblom berättar att länsstyrelsen efter kontrollen av parets lägenhet 2021, gjorde två uppföljande kontroller som visade att det såg bättre ut – antalet hamstrar var mycket färre.

Därefter ansökte kvinnan och hennes sambo om tillstånd att föda upp hamstrar i kommersiell skara. Men 2022 återkallade de sin ansökan.

– Efter det så släppte vi ärendet, men sedan kom alltså en ny anmälan in i februari som gör att vi ska titta på det igen, säger Li Ekblom.

Ny anmälan 26 dagar efter domen

Hon är inte förvånad över att det kom in en ny anmälan om misstänkt vanvård av hamstrar 26 dagar efter att kvinnan dömdes i början av februari i år.

– Om uppgifterna i anmälan stämmer är jag inte förvånad. Vi har haft ärenden på kvinnan flera gånger tidigare, men då har det handlat om andra djurslag så som hästar, duvor, höns, katter, kanin och en hund där det framkommit brister som visar att man inte följt djurskyddslagstiftningen.

Men den anmälda kvinnan ger en helt annan bild av vad som har hänt. Hon menar att den anonyme anmälaren är någon som är ute efter att misskreditera henne.

– Det som står i anmälan stämmer inte. Vi har bara fyra äldre dvärghamstrar och en hund i lägenheten, säger hon.

I anmälan står att det luktar illa från er lägenhet och ända ut i trapphuset, vad säger du om det påståendet ?

– Det luktar från toaletten och när man öppnar dörren kommer det ut i trappuppgången, säger hon.

Hon vet inte heller var hennes sambo, som inte dök upp vid rättegången, är.

– Jag får inte tag i honom.

När Hem & Hyra mejlar mannen och ber honom att ringa för en intervju –  svarar han efter ett tag.

”Jag är bortrest till 28 maj”


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.