Annons

Hyresgäst försökte sälja hyresrätt för en miljon – till sin värd

Stockholm En hyresgäst försökte sälja sin lägenhet till sin hyresvärd för en miljon kronor. Samtidigt vittnade grannar om att han inte bodde i lägenheten. Värden svarade med att säga upp hyresgästen. Mannen hävdar att han visst bor i lägenheten men inte syns så ofta eftersom han är ”ljusskygg”.

En miljon kronor, en man som gömmer sig för sina grannar och en lägenhet i Italien. Det är några av ingredienserna i en tvist mellan en hyresgäst och hans hyresvärd, en bostadsrättsförening i Stockholm.

Bakgrunden är att en man har hyrt en lägenhet av en bostadsrättsförening sedan 2009. Men kort efter att han flyttat in ville han hyra ut lägenheten i andra hand för att ”provbo” med en kvinna. Föreningen sade ja men när mannen ville fortsätta hyra ut i andra hand sade bostadsrättsföreningen nej. Samma sak när han ansökte om att få hyra ut i andra hand igen 2017 för att åter ”provbo” med kvinnan.

De ständiga förfrågningarna om att hyra ut i andrahand och att grannar vittnade om att han nästan aldrig var i lägenheten gjorde att värden ifrågasatte hans behov av lägenheten. Mannen uppgav då till hyresvärden att han bodde i lägenheten ”regelbundet sporadiskt”.

Det uppdagades också att mannen har bott med kvinnan i Italien under 2010-2016. Men också erbjudit sig att lämna sin hyresrätt till bostadsrättsföreningen om föreningen betalar honom en miljon kronor.
Sammantaget slutade det med att bostadsrättsföreningen hävdade att han inte hade behov av lägenheten och sa upp mannen för att göra om hyresrätten till bostadsrätt.

Hyresvärden hävdar att mannen inte har bott alls i lägenheten sedan 2010 när han hyrde ut i andra hand första gången, utan att han bor permanent med kvinnan i hennes lägenhet.
Som bevis vittnar flera grannar i huset om att mannen nästan aldrig synts till och att det nästan alltid varit släckt i lägenheten. Enligt vittnen ska han ha besökt lägenheten några gånger i månaden. Värden lyfter också fram att mannen inte använt tvättstugan sedan 2010.

Mannen själv menar att bilden som målas upp är felaktig. Att han inte synts till i lägenheten beror på att han bor största delen hos sin särbo som har stort behov av vård men att han åker till lägenheten och vilar upp sig.

Gömmer sig för grannarna

Men ett annat skäl till att hans grannar inte har sett honom hävdar han är att han är ”ljusskygg och väljer att ha lamporna i lägenheten släckta. Han använder heller inte aptusbrickorna för att ta sig in i huset, utan använder istället den så kallade ”invalidingången” vilken kan passeras med hjälp av huvudnyckel , av det skälet att han inte vill bli sedd av sina grannar”.

Mannen har också argument till varför han nästan aldrig använt tvättstugan. Hans särbo har förbjudit honom eftersom hon är rädd för att han ska bli inlåst, berättar mannen enligt handlingarna i hyresnämnden.

Men hyresnämnden slog fast att hyresgästen i huvudsak bor hos kvinnan och inte i sin lägenhet och att mannen ska tvingas flytta. Hyresnämnden anser att bevis i form av samstämmiga vittnen väger tungt. Vittnena intygar att de inte sett mannen i varken fastigheten eller lägenheten och att det varit mörkt i lägenheten.

Mannen överklagade hyresnämndens beslut och försäkrade att han skulle bo mer i lägenheten i framtiden. Men det hjälpte föga, hovrätten beslutade att hyresgästens överklagan ska avslås och han är skyldig att flytta genast.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.