HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst som varit död i 30 månader sägs upp

Helsingborg Upptäckten började med ett störningsärende. När hyresvärden kontrollerade folkbokföringsadressen visade det sig att hyresgästen varit död sedan 2017.
Foto: Gry Ellebjerg

När den numera avlidna hyresgästen levde ska hon under flera år, enligt hyresvärdens juridiska ombud, ha varit skriven i en lägenhet i Hässleholm som hon delade med sin make. Enligt det juridiska ombudet har hennes man aldrig haft sin permanenta bostad i den aktuella lägenheten i Helsingborg. Maken är tillika dödsboets ensamma delägare.

Hyresgästen dog i april 2017 och i augusti samma år flyttade sonen in i lägenheten. Det var först när lägenheten blev aktuell med ett störningsärende som värden upptäckte att kvinnan var avliden och att dödsboet hyrde ut utan tillstånd i andrahand.

Läs ocksåKalmarhem höjer hyran med 1,8 procent

Nu sägs dödsboet upp för otillåten andrahandsuthyrning och för att dödsboet inte har sin permanenta bostad i lägenheten. Värden anser även att dödsboet åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet ska upphöra den 1 januari 2020.

Den 12 november gör parterna upp i hyresnämnden i Malmö.

 

Läs ocksåVätterhem satsar mångmiljardbelopp på ökad trygghet
Fakta: Så funkar det

Dödsboet kan överlåta kontraktet till barnet om det är 18 år, i undantagsfall 16 år. Förälder och barn ska ha bott tillsammans varaktigt. Dör föräldern plötsligt och oförutsett kan det räcka att man bott ihop kortare tid.
Överlåtelsen förutsätter hyresvärdens tillstånd eller hyresnämndens beslut. Hyresnämnden godkänner överlåtelsen om det är skäligt, alltså om barnet kan betala hyran och inte är känd för störande leverne. Läs mer här.

Läs också 24-åring dömd för brand i hyreshus i Leksand Göran får ta ny fajt för sin markis – nekas bidrag av kommunen Hyresgäst ställde in 17 besiktningar – får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.