Annons

Hyresgäst som varit död i 30 månader sägs upp

Helsingborg Upptäckten började med ett störningsärende. När hyresvärden kontrollerade folkbokföringsadressen visade det sig att hyresgästen varit död sedan 2017.
Foto: Gry Ellebjerg

När den numera avlidna hyresgästen levde ska hon under flera år, enligt hyresvärdens juridiska ombud, ha varit skriven i en lägenhet i Hässleholm som hon delade med sin make. Enligt det juridiska ombudet har hennes man aldrig haft sin permanenta bostad i den aktuella lägenheten i Helsingborg. Maken är tillika dödsboets ensamma delägare.

Hyresgästen dog i april 2017 och i augusti samma år flyttade sonen in i lägenheten. Det var först när lägenheten blev aktuell med ett störningsärende som värden upptäckte att kvinnan var avliden och att dödsboet hyrde ut utan tillstånd i andrahand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu sägs dödsboet upp för otillåten andrahandsuthyrning och för att dödsboet inte har sin permanenta bostad i lägenheten. Värden anser även att dödsboet åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet ska upphöra den 1 januari 2020.

Annons

Den 12 november gör parterna upp i hyresnämnden i Malmö.

 

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.
Fakta: Så funkar det

Dödsboet kan överlåta kontraktet till barnet om det är 18 år, i undantagsfall 16 år. Förälder och barn ska ha bott tillsammans varaktigt. Dör föräldern plötsligt och oförutsett kan det räcka att man bott ihop kortare tid.
Överlåtelsen förutsätter hyresvärdens tillstånd eller hyresnämndens beslut. Hyresnämnden godkänner överlåtelsen om det är skäligt, alltså om barnet kan betala hyran och inte är känd för störande leverne. Läs mer här.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.