Annons

Hyresgäst tvingas betala för oönskad värme

Nyheter Trots upprepade påtryckningar lagar inte hyresvärden trasig termostat. Hyresgästen tvingas därmed betala för oönskad värme. Ärendet har blivit ett fall för hyresnämnden.
Den 40-åriga mannen i Helsingborg är trött på att inte själv kunna styra värmen i sin lägenhet. Han tvingas dessutom att betala extra för den värme som han inte vill ha.

Den 40-åriga hyresgästen i Helsingborg uppger att han tvingas betala för värmeförbrukning som han själv inte kan påverka. Eftersom Helsingborgshem varken lagar elementen eller ersätter honom för ökade värmekostnader har han vänt sig till hyresnämnden. Helsingborgshem menar att det i nuläget inte går att bevisa att det finns några fel på elementen i lägenheten.

Mannens lägenhet omfattas sedan några år tillbaka av individuell mätning och debitering, IMD. Enligt Helsingborgshem är avsikten med IMD att hyresgästerna ska kunna påverka sin boendekostnad och samtidigt göra en aktiv insats för miljön. Väljer hyresgästerna att ha en inomhustemperatur som är lägre än 21 grader ska de få pengar tillbaka och vill man ha varmare än 21 grader får man betala extra för det.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det finns bara ett problem. Hyresgästen uppger att termostaten i hans lägenhet är trasig. Trots att termostaterna på elementen är stängda registreras en temperatur över 21 grader i lägenheten. Vilket får följden att lägenhetsinnehavaren måste betala för oönskad värmeförbrukning. Trots flertalet felanmälningar har inga åtgärder vidtagits så att hyresgästen kan reglera sin inomhustemperatur.

Helsingborgshem anser att det inte är säkert att värmeregleringen är trasig. De har därför monterat mätutrustning på radiatorerna samt i hyresgästens lägenhet. Först när hyresvärden har fått svar från mätinstrumenten anser de att de kan gå vidare med ärendet.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.