HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vinnare i adlig släktfejd

Nyheter Stämningen på godset kan inte varit den bästa. Fejden om hyran mellan de adliga släktingarna fick avgöras av hyresnämnden. En strid där hyresgästen drog det längsta strået.

Flygeln på godset utanför Stockholm är på 128 kvadratmeter fördelat på sju rum. Den hyrs av en släkting till ägaren av säteriet. Trots det adliga släktskapet har inte värden och hyresgästen kunnat enas om hyran.

För ett och ett halvt år sedan krävde värden en rejäl hyreshöjning till 12 000 kronor i månaden i kallhyra. Därtill kommer uppvärmningen, som enligt hyresgästen landar på i genomsnitt 3 000 kronor i månaden.  

Läs ocksåHan tog den "omöjliga" hyresstriden – och vann

Som jämförelsematerial uppger värden vad en hyresgäst i en av godsets andra flyglar betalar, samt vad hyrorna ligger på vid en herrgård i närheten. Att familjen i den aktuella flygeln har sju barn och hundar har också betydelse för slitaget, enligt värden.

Den höjningen godtog inte hyresgästen. Hon kontrade i stället med att yrka på ett åtgärdsföreläggande om att värden skulle åtgärda ett vattenläckage i pannrummet och fixa det trasiga larmet i garaget.  

De olika uppfattningarna om flygelbyggnadens bruksvärde gjorde att hyresnämnden fick anledning att åka ut till säteriet och göra en besiktning på plats.

Läs också15 000 kronor i hyresskuld – nu åker hyresgästen ut

Efter den genomgången beslutade hyresnämnden att avslå hyresgästens begäran om åtgärdsföreläggande.

Hyresgästen är dock förmodligen ganska nöjd ändå. Kallhyran bestäms av nämnden till 8 000 kronor i månaden, långtifrån de
12 000 kronor som värden och tillika släktingen yrkat.

Fejden inom den friherrliga och grevliga ätten lär dock fortsätta. Hyresnämndens beslut är nämligen överklagat till hovrätten.

Läs ocksåVädjade om en andra chans men förlorar lägenheten
Läs också Värden ville avhysa - men uppsägning får bakläxa 52 dagar sen med hyran – nu ryker hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.