Annons

Hyresgäst vinnare i adlig släktfejd

Nyheter Stämningen på godset kan inte varit den bästa. Fejden om hyran mellan de adliga släktingarna fick avgöras av hyresnämnden. En strid där hyresgästen drog det längsta strået.

Flygeln på godset utanför Stockholm är på 128 kvadratmeter fördelat på sju rum. Den hyrs av en släkting till ägaren av säteriet. Trots det adliga släktskapet har inte värden och hyresgästen kunnat enas om hyran.

För ett och ett halvt år sedan krävde värden en rejäl hyreshöjning till 12 000 kronor i månaden i kallhyra. Därtill kommer uppvärmningen, som enligt hyresgästen landar på i genomsnitt 3 000 kronor i månaden.  

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Som jämförelsematerial uppger värden vad en hyresgäst i en av godsets andra flyglar betalar, samt vad hyrorna ligger på vid en herrgård i närheten. Att familjen i den aktuella flygeln har sju barn och hundar har också betydelse för slitaget, enligt värden.

Den höjningen godtog inte hyresgästen. Hon kontrade i stället med att yrka på ett åtgärdsföreläggande om att värden skulle åtgärda ett vattenläckage i pannrummet och fixa det trasiga larmet i garaget.  

Annons

De olika uppfattningarna om flygelbyggnadens bruksvärde gjorde att hyresnämnden fick anledning att åka ut till säteriet och göra en besiktning på plats.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Efter den genomgången beslutade hyresnämnden att avslå hyresgästens begäran om åtgärdsföreläggande.

Hyresgästen är dock förmodligen ganska nöjd ändå. Kallhyran bestäms av nämnden till 8 000 kronor i månaden, långtifrån de
12 000 kronor som värden och tillika släktingen yrkat.

Annons

Fejden inom den friherrliga och grevliga ätten lär dock fortsätta. Hyresnämndens beslut är nämligen överklagat till hovrätten.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.
Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.