HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästens bild på spis lönade sig – vann i rätten

Landskrona En utdömd spis vid en besiktning. Vem skulle betala? Det blev till slut hovrätten som fick bestämma. Hyresgästens egna bilder blev avgörande.
Foto: Hyresnämnden/Petra Martinsson
Till vänster hyresgästens bild på den rengjorda spishällen som Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén tog till hovrätten.

Det var en vanlig flyttbesiktning i Landskrona på sommaren förra året. Värden anmärkte på några saker, bland annat en spishäll som hade repor, hack och en missfärgning. Hyresgästen accepterade och fixade till. Bland annat rengjordes spisen mer ordentligt. Efter spistvätten tog han och hans pappa också bilder.

Men det hjälpte inte, värden menade att hyresgästen hade förstört spisen och han fick en faktura på cirka 4 600 kronor. En spis ska hålla i 18 år och hyresgästen debiterades kostnaden för 15 år då den var ny när han flyttade in tre år tidigare. Vid besiktningen hade också värden tagit bilder på spisen som senare byttes ut och kastades.

Läs ocksåKattkiss i hela lägenheten - hyresgäst stäms på närmare halv miljon

Men hyresgästen vägrade betala och kontaktade istället Hyresgästföreningen för hjälp. Juristerna där tyckte samma sak. Skicket på spisen var inte av sådan art att hyresgästen skulle betala. Värden stämde hyresgästen i tingsrätten som avgjorde till värdens favör. Rätten menade att värdens bevisning var tillräcklig.

Hyresvärdens bild på missfärgad spishäll.

Men hyresgästen och Hyresgästföreningen gav sig inte och överklagade till hovrätten.

– Vi tyckte att tingsrätten lade en orimligt hög bevisbörda på hyresgästen. En försvårande omständighet var också att spisen var kastad, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Läs ocksåSlarv med golvbrunn kan kosta lägenheten

Hovrätten har nu ändrat tingsrättens dom. Hyresgästen behöver inte betala utan värden ska i stället betala hyresgästen cirka 2 700 kronor för kostnader i samband med rättegången. Hovrätten skriver i sin dom att det är klarlagt att det vid det vid första flyttbesiktningen syntes hack och en missfärgning. Det gjordes det dock inte i bilderna som hyresgästen tog efter rengöringen, inte mer än att det kan anses vara normalt slitage.

– Det föll tillbaka på hyresvärden att visa att, även efter rengöring, var slitaget högre än normalt. Det kunde de inte och under sammanträdet fick de heller inga frågor om varför hyresgästens foton efter besiktning skulle vara fel. Därför har hyresgästen lyckats ”peta ned” bevisvärdet av hyresvärdens foton, säger Tobias Gradén.

Ett annat skäl är att det är oklart vad som föranlett värden att göra en anteckning om spishällen i ett protokoll från den inflyttande hyresgästens besiktning, som dessutom gjordes fyra månader efter inflyttningsdatumet och efter att spisen forslats bort.
Parterna åberopade i stort sett samma omständigheter i hovrätten som i tingsrätten. Hovrätten avgjorde målet på samma bevisning och ljud- och bildupptagningar från tingsrätten har spelats upp.

Läs ocksåNu tar hyresvärden itu med "häxsotet"Vad är häxsot

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Pensionär nekas byte trots skyhög hyra Hyrde ut via AirBnb – blev av med hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.