Annons

Hyresgästens flytt kostade kommunen en kvarts miljon

Norrköping Pengarna rullade när Norrköpings kommun snabbt ville säga upp en hyresgäst. Fakturorna på cirka 258 000 kronor till tekniska kontoret innehåller bland annat hyror för två lägenheter som stod tomma i nio månader.

Den rödfärgade villan ligger mitt i grönskan bland kommunens odlingar på Syltenberget i Norrköping. Här hyrde Monica Brodén en av de två lägenheterna i nästan 18 år.

– Det var ett underbart hus med en fantastisk trädgård. Jag bodde här redan som barn, min pappa var trädgårdsmästare och hade det som tjänstebostad. När jag flyttade tillbaka hit så var min plan att bo här till dödagar, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men kommunens tekniska kontor hade andra planer. I januari förra året meddelades att villan skulle byggas om till kontor för kommunal verksamhet och de två hyresgästerna sägas upp. Vid den här typen av ombyggnader ska hyresvärden normalt erbjuda de boende andra likvärdiga bostäder. I Monicas fall fick hon förslag på fyra olika lägenheter hos Hyresbostäder och av dessa valdes två ut som slutliga alternativ. En trea på Albrektsvägen och en tvåa på Åbygatan.

– För mig var det inga likvärdiga bostäder, det var helt otänkbara alternativ. Den ena var för liten och saknade balkong, den andra var för dyr och skulle innebära dubbelt så hög hyra för mig, säger hon.

Trots att Monica tackade nej flera gånger valde kommunen ändå att hyra de två lägenheterna som ersättningsbostad åt henne.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

– Jag var och tittade på dem i slutet av juni och tackade nej för andra gången. Sammanlagt tackade jag nej sex–sju gånger. Jag bad att de skulle ta fram andra alternativ, men de fortsatte att erbjuda samma lägenheter, säger hon.

Monica tog kontakt med Hyresgästföreningen och när kommunen skickade ut uppsägningen i augusti fick hon hjälp av föreningen att bestrida den.

– Vårt förslag var att de skulle betala en hyresrabatt som kompensation för ökade boendekostnader, men det vill de inte gå med på, säger Annica Lidström, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåVann med löfte om nya billiga bostäder - sedan steg hyrorna med 50 procentByggnation av hyreshus i Norrköping.

Tekniska kontoret valde i sin tur att anlita en advokatfirma för att driva ärendet till hyresnämnden. Men i slutet av november backade kommunen och ville nå en uppgörelse utanför nämnden. Monica erbjöds då 15 000 kronor i flyttersättning och 50 000 kronor i ekonomisk kompensation mot att hon flyttade ut senast 8 januari i år.

– Vår bild var att vi hade vunnit i nämnden, men att vi inte fullföljde var på grund av tidsfaktorn. Vi såg att det skulle kunna dra ut på tiden ytterligare om beslutet blev överklagat, säger Leif Lindberg, chef för tekniska kontoret.

Monica hade då på egen hand fått tag på en annan bostad i Finspång och tackade ja.

– Det var väldigt jobbigt, men jag är väldigt glad för bostaden jag har nu. Men den är mycket mindre och jag har fått göra mig av med många av mina saker, säger hon.

De två lägenheterna som kommunen hyrt sedan juli 2016 sades upp till den siste mars i år.

– Eftersom det är bostadsbrist så säkerställde vi att vi hade de här lägenheterna tillgängliga. Det var därför vi hyrde dem, säger Leif Lindberg.

Monica var ju inte intresserad av lägenheterna. Varför fortsatte ni att hyra dem?
– Vår jurist rekommenderade oss att ha dem tillgängliga och för att visa rätten att det fanns två lägenheter på pappret.

Annons

Så enda anledningen var att kunna visa kontrakten i nämnden?
– Ja, precis.

Bara hyrorna för de här två lägenheterna som stod tomma i nio månader landar på nästan 120 000 kronor. Hur ser du på den kostnaden?
– 120 000, det är mycket pengar. Det är en kostnad som vi har fått ta på oss för att kunna göra om det här till ett kontor.

Den totala kostnaden för kommunen blev dock ännu högre. Advokatarvodena i ärendet landade på cirka 75 000 kronor och totalt kostade uppsägningen cirka 258 000 kronor. Enligt Leif Lindberg gör kommunen ändå en besparing genom att hyreskostnaderna sänks när ett av kontoren flyttas till villan.

– Det är klart att det hade varit bättre om vi hade kommit överens tidigare. Men det gick inte, vi hade en god dialog men vi kom inte i mål, säger han.

Hyresgästföreningen är dock av en annan åsikt.

– Hade de gått med på vårt förslag om hyresrabatt från början så hade det kunnat lösas mycket snabbare och sparat mycket pengar för kommunen, säger Annica Lidström.

Fakta: Kommunens flyttnota

• Hyror för de outnyttjade lägenheterna på Albrektsvägen 126 A och Åbygatan 3 A i Norrköping under juli 2016–mars 2017. Summa 118 296 kronor.
• Arvoden till advokatfirman Delphi för uppsägningen, december 2015–december 2016. Summa 75 350 kronor.
• Utbetalad ersättning till Monica Brodén för flyttkostnader och ekonomisk kompensation. Summa 65 000 kronor.
• Total kostnad för tekniska kontoret 258 646 kronor.

Läs också Hyresuppgörelsen får kritik - hyresgäster fick inte vara med Nybygget som ska pressa ned hyrorna: "Det är extremt lågt" Tog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan - hit gick pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.