Annons

Vann med löfte om nya billiga bostäder – sedan steg hyrorna med 50 procent

Norrköping Vinnaren av kommunens marktävling i Norrköping lovade att bygga nya lägenheter med mycket låga hyror. Men när husen i Sandtorp närmar sig inflyttning har hyrorna gått upp med 50 procent.
Byggnation av hyreshus i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyreshusen på Vindrosgatan ska stå klara för inflyttning i vår.

Bygg vackra bostadshus och med låga hyror. Det var tanken bakom den marktävling som Norrköpings kommun arrangerade för fyra år sedan. Totalt 21 företag ställde upp i tävlingen om att få bygga nya hyreshus på kommunens tomtmark på Vindrosgatan i Sandtorp.

Vinnaren blev Mård Lind förvaltning. Deras förslag bestod av två hus med tegelfasader och totalt 65 lägenheter till mycket låga hyresnivåer. Enligt kommunen skulle bolaget erbjuda hyror på 1 240 kronor per kvadratmeter och år. För en nybyggd lägenhet på 73 kvadratmeter skulle det i dag betyda en månadshyra på cirka 8 300 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— När jag såg reklam om det här så kände jag gud vad bra. Nya och billiga lägenheter. Det behövs verkligen. Det skulle vara skönt att flytta in i något nybyggt, säger Annelie Sjöbom i Norrköping.

Lovade låga hyror

Hon var en av dem som anmälde sitt intresse till de nya lägenheterna. Men när bostäderna nu läggs ut till uthyrning så stämmer inte längre löftet om de låga hyrorna.

— Det är inga hyror jag klarar av som ensamstående. Tyvärr, det är bara att leta vidare, säger Annelie Sjöbom.

Läs ocksåMålet: nya bostäder med låga hyror

En fyrarummare på 73 kvadratmeter hyrs nu ut för cirka 12 300 kronor i månaden. Det är en ökning med nästan 50 procent mot vad som utlovades vid tävlingen.

— Vi får till hus som blir jättefina och påkostade, men tyvärr lyckas vi inte få till de billiga lägenheter vi hade hoppats på, säger Robert Lind, vd och projektledare på Mård Lind förvaltning.

Annons

Blev utan bidrag

Hyrorna på cirka 1900–2000 kronor per kvadratmeter och år har förhandlats med Hyresgästföreningen och ligger i nivå med andra nybyggda lägenheter i Norrköping. Enligt bolaget beror de högre hyrorna på att projektet inte fick något investeringsstöd, ett statligt bidrag som fanns tidigare för nya hyresrätter.

Man med bygghjälm.
Robert Lind är vd och projektledare för Mård Lind förvaltning.

Ansökan skickades in i tid men hann inte behandlas av myndigheterna förrän stödet togs bort i slutet av 2022.

— Det är klart att man är besviken. Vi var inne med ansökan i tid, men hann inte få beslutet. Hade det kommit fem dagar tidigare så hade vi varit med bland de projekt som fått pengar, säger Robert Lind.

Hur mycket pengar handlade det om?
— Närmare 30 miljoner kronor. Det motsvarar 25–30 procent av ekonomin i projektet. Vi har varit medvetna om den här risken och haft en alternativ kalkyl. Det blir fina lägenheter, men inte till de hyror vi hade tänkt.

Läs ocksåNybygget som ska pressa ned hyrorna: "Det är extremt lågt"

Krävs det ett statligt bidrag för att kunna bygga billigare lägenheter?
— Investeringsbidraget var en förutsättning här, det hade inte gått att nå så låga hyror annars. Jag tror att alla parter behöver hjälpas åt. Kommunerna behöver fixa fram mark och inte ställa för höga krav. Sedan är det bra om det blir konkurrens mellan byggherrar. Det går att pressa ner kostnader, bygga smartare och se över avkastningskrav.

Nybyggd lägenhet.
De 65 hyreslägenheterna får något mindre storlekar än genomsnittet.

För att hålla nere månadshyrorna har bolaget bland annat satsat på mindre lägenhetsstorlekar. Till exempel är en trerumslägenhet på 61–67 kvadratmeter, jämfört mot genomsnittsstorleken på cirka 75 kvadratmeter.

Annons

Högre avgift till kommunen

De första lägenheterna ska stå klara för uthyrning till 1 april och enligt Robert Lind finns ett stort intresse trots de högre hyresnivåerna.

— Vi började att släppa de första lägenheterna i december och det tuffar på bra. Vi skriver några kontrakt varje vecka och får många som vill komma och kolla. Sedan tror vi väl att det kommer att ta tid innan vi får allt uthyrt, säger Robert Lind.

Skiss över det planerade nybygget i Norrköping.
2021 vann Mård Lind kommunens tävling om att bygga billiga lägenheter i Norrköping.

Konsekvensen för bolaget när de bryter löftet om låga hyror är att de får betala ett mycket högre tomtarrende till kommunen. Bolaget kunde få en rabatt på 50 procent så länge hyrorna var låga. Nu får de i stället betala full avgift till kommunen på cirka 650.000 kronor om året.

— Det är klart att det är trist att det inte blev de låga hyror vi hade hoppats på. Det här var ett test från kommunens sida och att han inte fick investeringsbidrag har ju inte underlättat, säger Henrik Haugness, enhetschef för exploatering på Norrköpings kommun.

Kommer ni göra något nytt försök?
— Det får vi se. Vi behöver utvärdera det här färdigt först. Det finns inga planer på någon ny tävling i dagsläget.

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Tog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan - hit gick pengarna Norrköpings politiker gör miljonuttag trots miljardskulder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.