Annons

Hyresgäster efterlyser besked från ny ägare

Göteborg ​Flera lägenheter i Biskopsgården behöver omfattande renovering.  Men trots att det har gått mer än ett kvartal sedan de drygt 2 000 lägenheterna bytte ägare har inga synbara förändringar skett i området. 

 Gunnel Persson, som bor på Sommarvädersgatan, är en av många hyresgäster som frågar sig vad ägarbytet kommer att innebära.

– I och för sig kan det knappast bli sämre än tidigare, säger Gunnel, som också är ordförande i en av de lokala hyresgästföreningarna i södra Biskopsgården.. Men hittills har vi inte märkt att något har förändrats och framförallt vet vi ingenting om vad de nya ägarna vill.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var vid årsskiftet som det nybildade bostadsbolaget Willhem övertog omkring 11 000 lägenheter på sju orter i landet från norska finanshuset Acta.

De 2 115 lägenheterna i Biskopsgården, som ingick i köpet, har under de senaste åren bytt ägare ett flertal gånger och det är ingen överdrift att påstå att många hyresgäster känner sig luttrade.

– Det har uttalats en hel del löften under årens lopp som aldrig infriats eftersom husen sålts vidare, säger Leila Virtanen, hyresgäst på Höstvädersgatan och ordförande för en av områdets lokala hyresgästföreningar.

Annons
Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Därför borde bolaget komma hit och presentera sig och vad de vill göra. Och sen behöver de se till att det de säger att de vill också verkligen blir gjort.

Håkan Johansson bor på Blidvädersgatan och menar i likhet med Gunnel och Leila att det är mycket som behöver göras i området.

– I vissa hus har det varit mycket vattenskador och i många av husen är fönstren dåliga. Så ganska snart måste man ta itu med mer genomgripande renoveringar.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

Mikael Granath, vd hos Willhem AB, berättar att bolaget just nu är fullt upptaget med att ta över såväl administration som förvaltning från tidigare förvaltaren Newsec.

Annons

– Så vi har inte tänkt jobba med information förrän efter den 1 juli då Newsec lämnar förvaltningen. Själva kommer vi att sköta förvaltningen i egen regi och i Biskopsgården anställer vi de personer som jobbat åt Newsec.

– Det kommer inte att bli några drastiska revolutioner. Vi vill bygga en organisation där vi sköter de här fastigheterna på ett långsiktigt klokt sätt.

– Sedan är vi medvetna om att vi på sikt behöver vidta åtgärder i de här husen. Men det är sådant som behöver detaljplaneras och som ligger längre fram i tid, säger Mikael Granath.   

Fakta: Willhem AB


Nybildat bostadsbolag helägt av Första AP-fonden, som är en av de statliga pensionsfonderna.
Köpte i december förra året 11 000 hyreslägenheter från norska finanshuset Acta. 2 115 av dejm ligger i södra Biskopsgården i Göteborg.
Fastigheternas värde uppskattas till omkring 7 miljarder kronor.
Försäljningen av de 11 000 lägenheterna gav Actas kunder en vinst på 1,3 miljarder kronor

Källa: Första AP-fonden och www.acta.no

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök" Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.