Annons

Hyresgäster i protest mot höjd borgensavgift

Ale ​Sent i går kväll beslöt en majoritet av politikerna i Ale att höja borgensavgiften för kommunala Alebyggen. Ett beslut som upprör och oroar många av hyresgästerna eftersom en högre borgensavgift kan resultera i rejält höjda hyror. 

​- Alebyggen har krävt fem procent i hyreshöjning nästa år och det är naturligtvis alldeles för mycket, säger Alf Helin, som tillsammans med sambon Monika var några av de femtiotal hyresgäster som hörsammat Hyresgästföreningens uppmaning att protestera mot ”politikernas straffbeskattning av hyresgästerna i Ale” i samband med gårdagens fullmäktigemöte.

Annons
 
– Vi är pensionärer och pensionen har gått ner samtidigt som allting annat blir dyrare. Det går inte ihop, säger paret som i dag betalar 5 600 kronor för sin trea i Alvhem, men som riskerar en hyreshöjning på 280 kronor i månaden om bolagets krav på en snitthöjning på fem procent skulle bli verklighet.
 
Alebyggens hyreskrav som presenterades för några veckor sedan kom som en kalldusch för Hyresgästföreningen. Kravet är att hyrorna ska höjas med i genomsnitt fem procent, vilket innebär att bolaget i vissa områden vill få igenom ännu större höjningar.
 
Skälen som bolaget angett är dels ökade driftskostnader dels ny lagstiftning och nya ägardirektiv från bolagets ägare Ale kommun.  De innebär både ökade vinstkrav och en höjning av borgensavgiften från nuvarande 0,2 till 0.5 procent.
 
Enligt Hyresgästföreningens beräkningar innebär höjningen att Alebyggen från nästa år ska betala omkring 3 miljoner kronor i borgensavgift i stället för nuvarande 1,3 miljoner.
 
Hyresgästföreningen har sedan kravet blev känt arbetat för att skapa opinion både mot vinstkrav och höjd borgensavgift och vid gårdagens fullmäktigemöte passade Brita Karlsson, hyresgäst hos Alebyggen, också på att utnyttja allmänhetens frågestund.
 
– Det här är beslut som kommer att slå hårt mot Alebyggens hyresgäster, säger Brita. Jag kan inte se att kommunen har några ökade kostnader eller att det skulle innebära någon större risk att gå i borgen för Alebyggens lån och därför vill jag veta hur ni har räknat.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) är det fler än Ale kommun som höjer sina borgensavgifter och enligt honom är en höjning nödvändig för att inte snedvrida konkurrensen mellan allmännyttiga och privata fastighetsägare.
 
– Vi kan inte ge vårt eget bolag andra förutsättningar än privata bolag har, säger han. Alebyggen får en lägre ränta på sina lån för att de har kommunen i ryggen samtidigt som privata bolag med andra villkor får svårare att ta sig in på marknaden.
 
Den rödgröna oppositionen hade föreslagit en mer måttlig höjning från dagens 0,2 till 0,25 procent.
 
– Det är en mer rimlig nivå och i linje med vad andra kommuner har, anser Socialdemokraten Paula Örn, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, som också menade att ”det snarast är orimligt att hyresgäster som ofta är våra svagaste grupper ska subventionera andra skattebetalare”.
 
De nya ägardirektiven för Alebyggen hann inte behandlas på gårdagens fullmäktigemöte utan kommer upp vid nästa sammanträde.

Annons
Fakta: Borgensavgift


Borgensavgift är den avgift komunen tar ut för att gå i borgen för lån som de kommunala bolagen har.
En kommunal borgen innebär oftast att bolagen får mer fördelaktiga låne- och räntevillkor hos banker och kreditinstitut.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.