HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster inte längre ett kollektiv

Helsingborg En ”exceptionell tillväxtperiod” väntar Helsingborgshem. Och nu ska hyresgästerna inte längre ses som ett kollektiv, utan som individer med olika önskemål.
Helsingborgshem ska bygga rekordmycket de kommande fyra åren. Och nu förändras bolagets syn på hyresgästen. Foto: Gry Berglind

Helsingborgs stad växer. Det kräver att nya bostäder byggs. Det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem ska stå för en stor del av dessa. De kommande fyra åren ska bolaget varje år påbörja bygget av 300 nya lägenheter, vilket är en fördubbling jämför med tidigare år. Varje år ska också renoveringar av i snitt 400 lägenheter genomföras.

Borta är tanken om ”den homogena hyresgästen som sökte ett livslångt boende i en standardlägenhet” utan idag vill hyresgästen ha ”variation i flexibilitet i både produkt, -pris och serviceutbud”, skriver Helsingborgshem i sin affärsplan för 2012-2015.

Läs ocksåAnita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i husetElöverkänslig Bild på kvinna

– En av de stora utmaningarna framöver blir att förstå hyresgästerna bättre, deras olika preferenser och vi måste anpassa våra erbjudanden efter det, säger Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem.

Enligt affärsplanen vill man skapa olika standarder efter olika behov.

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

– När vi ska in och renovera gäller det för oss att vara försiktiga så att inte hyran höjs i alla ombyggnadsprojekt. Små billiga lägenheter ska finnas kvar, och i andra fall kan det handla om att renovera så att det nästan motsvarar nyproduktion. Vi ska behålla en bra mix.

För perioden, som beskrivs som ”en exceptionell tillväxtperiod”, behövs pengar. Det mesta ska lånas, och en del kommer från bolaget. Bostadsfastigheter ska säljas, enligt affärsplanen för cirka en halv miljard kronor. Enligt Jonas Hansson handlar det om ”några hundra lägenheter”. Vilka det blir är ännu oklart.

Det omfattade byggandet ökar bolagets ekonomiska risker, inte minst på grund av ett ovisst kommande ränteläge, och om fastighetsvärden generellt faller är det oklokt att sälja av fastigheter.

Läs ocksåSkriva hyreskontrakt på att umgås blev succé: ”Klart vi vill fortsätta”

– En risk är att man bygger projekt som inte hyrs ut till fullo. I många år har vi varit bortskämda med att det vi bygger har hyrts ut innan inflyttning, det är inte säkert att det blir så när utbudet av lägenheter ökar på marknaden, säger Jonas Hansson.

Fakta: Så mycket kostar byggandet

Helsingborg har cirka 129 000 invånare. De kommande fem åren tror staden att 7 500 fler flyttar in.

Helsingborgshem har idag cirka 12 300 lägenheter. 2 300 av dessa är i behov av ombyggnad/renovering, bland annat i Drottninghög och Närlunda. Prislappen tros landa på 850 miljoner.

Den omfattande nybyggnationen har en planerad så kallad investeringsvolym på två miljarder kronor för 2012-2015.

Läs också Hyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning Ett nytt sätt att bo på – här ska städning och toapapper ingå i hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.