Annons

Hyresgäster lyckades inte stoppa renovering

Lund Hyresvärdens planerade renovering är viktigare än hyresgästernas vilja att ha kvar sina gamla kök och badrum. Det menar hyresnämnden i ett fall där boende i Lund försökt stoppa renoveringsplanerna.
Foto: Kristina Wahlgren

Det finns enbart tio lägenheter i hyresfastigheten i centrala Lund. Fyra av hyresgästerna har godkänt det planerade stambytet i huset som också medför nya kök och nya badrum vilket i förlängningen ger högre hyra. Hyresgästerna i sex av lägenheterna har inte gett grönt ljus. Därför har hyresnämnden fått avgöra fallet.

Under förhandlingen i hyresnämnden menade hyresvärden att stambytet är helt nödvändigt. Huset är från 1930-talet och något stambyte har aldrig tidigare skett. Eftersom man måste riva ut både kök och badrum för att genomföra stambytet kommer även dessa oundvikligen att bytas ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna menade att värden inte undersökt alternativa vägar att gå i stället för att genomföra ett omfattande stambyte och byta ut kök och badrum. Av bland annat miljöskäl vill hyresgästerna ha kvar sina gamla kök. De är också oroliga för hur mycket hyrorna kommer att höjas i samband med att standarden också gör det.

Annons

Trots hyresgästernas protester går hyresnämnden på hyresvärdens linje. Hyresgästerna lyckas inte visa att deras behov väger tyngre än hyresvärdens. Hyresnämnden tar dessutom hänsyn till att hyrorna och en eventuell höjning kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen vilket ”anses utgöra ett skydd mot en omotiverad hyreshöjning”, skriver nämnden i sitt beslut.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg
Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.