HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster lyckades inte stoppa renovering

Lund Hyresvärdens planerade renovering är viktigare än hyresgästernas vilja att ha kvar sina gamla kök och badrum. Det menar hyresnämnden i ett fall där boende i Lund försökt stoppa renoveringsplanerna.
Foto: Kristina Wahlgren

Det finns enbart tio lägenheter i hyresfastigheten i centrala Lund. Fyra av hyresgästerna har godkänt det planerade stambytet i huset som också medför nya kök och nya badrum vilket i förlängningen ger högre hyra. Hyresgästerna i sex av lägenheterna har inte gett grönt ljus. Därför har hyresnämnden fått avgöra fallet.

Under förhandlingen i hyresnämnden menade hyresvärden att stambytet är helt nödvändigt. Huset är från 1930-talet och något stambyte har aldrig tidigare skett. Eftersom man måste riva ut både kök och badrum för att genomföra stambytet kommer även dessa oundvikligen att bytas ut.

Läs ocksåBullret från värdens renovering gjorde Lana sjuk

Hyresgästerna menade att värden inte undersökt alternativa vägar att gå i stället för att genomföra ett omfattande stambyte och byta ut kök och badrum. Av bland annat miljöskäl vill hyresgästerna ha kvar sina gamla kök. De är också oroliga för hur mycket hyrorna kommer att höjas i samband med att standarden också gör det.

Trots hyresgästernas protester går hyresnämnden på hyresvärdens linje. Hyresgästerna lyckas inte visa att deras behov väger tyngre än hyresvärdens. Hyresnämnden tar dessutom hänsyn till att hyrorna och en eventuell höjning kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen vilket ”anses utgöra ett skydd mot en omotiverad hyreshöjning”, skriver nämnden i sitt beslut.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs ocksåRenovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona
Läs också Protesterna hjälpte – Lintottens hyresgäster slipper dyrare kök Hyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.