Annons

Hyresgäster måste acceptera renovering

Växjö Fem hyresgäster motsatte sig Växjöbostäders renovering på Nydalavägen. Men hyresnämnden ger grönt ljus för de standardhöjande åtgärderna som innebär hyreshöjning.

Hyresgästernas skäl till att inte godkänna renoveringen handlar till stor del om hyreshöjningen. Beroende på lägenhetens storlek kommer månadshyran höjas med 400–800 kronor. Även hälsoskäl och svårigheter att bo i en evakueringslägenhet anges som skäl.

Det som ska göras är en stamrenovering och därtill olika åtgärder, bland annat byte av fönster, tilläggsisolering, säkerhetsdörrar och porttelefon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att hyreshöjningen, som är förhandlad med hyresgästföreningen, inte är så hög att hyresgästernas intresse av en fortsatt låg hyra väger tyngre än hyresvärdens intresse att genomföra åtgärderna.

Annons

Nämnden konstaterar att Växjöbostäder har ett starkt intresse, såväl ekonomiskt som praktiskt, att få genomföra åtgärderna när man håller på att renovera sitt övriga fastighetsbestånd. ”Åtgärderna får ses som nödvändiga för att upprätthålla en bra och långsiktig fastighetsförvaltning. Detta gynnar både hyresvärden och hyresgästerna i allmänhet,” skriver nämnden i sitt beslut.

Hyresnämnden godkänner Växjöbostäders ansökan i sin helhet. En av hyresgästerna har överklagat beslutet.

Annons
Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum
Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger" Småbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.