Annons

Hyresgäster riskerar bli utan vatten

Norberg Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, hotar med att stänga av vattnet i tre fastigheter i Norberg eftersom hyresvärden inte betalt sina räkningar.

Sedan i vintras har hyresvärden, en kvinna bosatt i Stockholmstrakten, kommit efter med betalningarna för vattenräkningarna till Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK. 

Förbundet har tidigare hotat med att stänga av vattnet och nu är det allvar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

På fredag förmiddag klockan tio stängs vattnet av för hyresgästerna på Kornettgatan, om inte hyresvärden betalat in skulden på nära
30 000 kronor innan dess. NVK kräver henne även på en bankgaranti på 29 000 kronor.

Annons

Hyresgästföreningen lämnade under onsdagen in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden.

– Som hyresvärd är det viktigt att man tar sitt ansvar och att grundläggande funktioner upprätthålls, som att ha vatten och värme inomhus,  säger Hyresgästföreningens jurist Björn Collin.

Annons
Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Till ny förvaltare föreslår Hyresgästföreningen förvaltningsbolaget Adolfsson och Magnusson i Ludvika.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Ingen ville hyra ut till Anders – nu har han hittat drömhemmet: "Europas enda cp-drag­queen" Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Hyresgäster riskerar bli utan vatten

Avesta ​Oron hos hyresgästerna i K/S Swedens fastigheter i Österfärnebo som Hem & Hyra berättade om i våras var befogad. Från och med måndag riskerar hyresgästerna att mista sitt vatten på grund av att K/S Sweden inte betalat sina räkningar.

​Köpenhamnsbaserade fastighetsägaren K/S Sweden äger hyreshus i bland annat Österfärnebo och Gysinge i Sandvikens kommun och i centrala Sandviken och har länge dragits med ekonomiska problem. 29 juni hålls en ackordsförhandling i Hudiksvall då det bestäms om företaget kan leva vidare eller inte.

Annons
– Det vill till att borgenärerna sänker kraven om företaget ska klara sig. Att hyresgästerna riskerar att bli utan vatten är ännu ett bevis på att de inte kan förvalta fastigheter, säger förhandlingsledare Mårten Gulin på hyresgästföreningen i Gävle.
Hyresgästföreningens ärendehandläggare Magdalena Sandberg har fått många frågor och mött stor oro från hyresgäster i Österfärnebo och Gysinge:
– Det är främst de äldre som är oroliga för hur de ska klara sig om de måste hämta sitt vatten. Men Miljökontoret i Sandviken sa i förra veckan att om räkningarna inte betalas kommer vattnet att strypas, inte stängas helt. Det blir alltså en vattentillgång så man klarar det nödvändigaste.  
I Österfärnebo och Gysinge påverkas hyresgäster i 100 lägenheter av brist på vatten. I centrala Sandviken berörs drygt 60 lägenheter av vattenbrist och där riskerar hyresgästerna också att mista sin värme på grund av obetalda räkningar.
Hyresgästföreningens jurist Marie Hammerin-Söderström kommer att begära tvångsförvaltning av K/S Swedens fastigheter i Sandvikens kommun om företaget inte betalat sina räkningar innan torsdag denna vecka.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.