HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Hyresgäster ska ha möjlighet att bo kvar”

Göteborg I juni ska Stena Fastigheter presentera förslag på hur renoveringen av det första huset på Pennygången kan se ut. Hem & Hyra ringde fastighetchefen Per Limdal.
Foto: Magnus Åsblad
Renoveringarna på Pennygången i västra Göteborg har varit en het fråga i flera år. Observera att huset på bilden inte är det hus som kommer att börja rustas upp nu i höst.

Igår berättade vi om den workshop som ägde rum i helgen på Pennygången. Hyresgäster samlades för att tillsammans med Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter diskutera hur man ville att lägenheterna och området skulle förändras.

Hyresgästernas synpunkter ska nu sammanställas och finnas med när fastighetsägaren sätter samman förslag på hur renoveringen av det första huset – med adress Pennygången 33-47 – kan gå till. Det förklarar Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter i Göteborg.

Läs ocksåVärden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran

– Tanken är att allt material från workshopen ska finnas att beskåda i lägenheten på Pennygången 35 de närmsta måndagarna [då det är öppet hus mellan 16 och 19, red. anm.].

– I början av juni ska vi presentera förslag på renovering och vad vi tror att det kan innebära i hyreshöjning. Så får hyresgästerna komma med synpunkter på det och kommentera.

Badrummen kommer göras om

Läs ocksåCharles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Vissa saker är dock redan klara när det gäller renoveringen av det första huset på Pennygången: Badrummen kommer att behöva göras om, och hyreshöjningarna ska bli måttliga. Hyreshöjningar på 60 procent, som det var tal om i början av den långa renoveringsprocessen, är det verkligen inte tal om, poängterar Per Limdal.

– När det gäller huset på Pennygången 33-47 så är vår ambition att hyran inte blir för hög, och att hyresgäster har möjlighet att bo kvar.

– Sedan ska hyrorna förstås förhandlas med Hyresgästföreningen, och det går inte att säga säkert vad hyran landar på. Men vi kommer tala om att det inte är fråga om 3 000-4 000 i högre hyra, utan en lägre nivå, säger han.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Planerad start i september

Förhoppningen från Stena Fastigheters sida är att renoveringen av det första huset kan komma igång i september.

– Efter den renoveringen kommer vi göra en utvärdering, både vad gäller boendedialogen och de fysiska åtgärderna. Sedan får vi ta ett beslut om hur vi går vidare. Vi började den här resan med att säga: ”Såhär ska det göras för hela Pennygången, basta.” Det var inte bra gjort, säger Per Limdal.

Ett Pennygången med olika hyresnivåer

Sannolikt blir det alltså olika renoveringsmodeller för olika delar av Pennygången, tror fastighetschefen. Området har stora upprustningsbehov, poängterar han.

– En av utmaningarna för Pennygången är att få ned energiförbrukningen, som påverkar klimatfrågan. Sedan har vi den sociala aspekten, med hyreshöjningar, som vi också behöver ta hänsyn till.

För att få ned energiförbrukningen krävs ganska kostsamma investeringar: det behövs tilläggsisolera och sättas in mekanisk till- och frånluft. Därför kommer man inte kunna göra en ”enklare” renoveringar – som man vill få till i det första huset – på hela Pennygången, berättar Per Limdal.

– Det vi försöker hitta är ett Pennygången där det finns olika standard och olika hyresnivåer, säger han.

Läs också Köksinredningen i lägenheten försvann - 93 år gammal hyresgäst tvingas betala Tusentals originalfönster slängs – hyresgästen Inga: "Kvaliteten på de nya är sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.